Решена мистерија предела који се виде иза Мона Лизе

Геолог Ен Пизорусо тврди да је коначно открила пределе које је Леонардо да Винчи насликао у позадини своје најпознатије слике на свету.

Решена мистерија предела који се виде иза Мона Лизе Решена мистерија предела који се виде иза Мона Лизе

Пејзаж иза Мона Лизе Леонарда да Винчија годинама је био предмет бескрајних дебата, при чему су неки историчари уметности указивали да је предео био измишљен и идеализован, а други су проналазили наводне доказе на бројним локацијама по Италији.

Међутим, сада геолог и историчарка уметности ренесансе верује да је коначно решила мистерију на једној од најпознатијих слика на свету, пише Гардијан.

Ен Пизорусо је комбиновала своје две професије како би закључила да је Леонардо насликао неколико препознатљивих обележја Лека, града на обали језера Комо у региону Ломбардије у северној Италији.

Пизорусо је упоредила Леонардов мост, планински ланац и језеро на слици Мона Лизе са мостом Ацоне Висконти из 14. века у Леку, југозападним Алпима који гледају на ову област и језером Гарлате, за које се зна да је Леонардо посетио пре 500 година.

Сличности су неспорне, рекла је Пизорусо. „Тако сам узбуђена због овога. Заиста осећам да је то то место."

Претходне теорије укључивале су тврдњу из 2011. да се мост и пут иза Мона Лизе налазе у Бобију, малом граду у северној Италији, и налаз из 2023. да је Леонардо насликао мост у провинцији Арецо.

Али усредредити се само на мост, истиче Пизорусо, није довољно. „Лучни мостови су били уобичајени широм Италије и Европе и многи су изгледали веома слично. Немогуће је идентификовати тачну локацију само по мосту. Сви говоре о мосту, а нико о геологији.“

„Геолози не гледају слике, а историчари уметности не гледају геологију“, додаје. „Историчари уметности кажу да је Леонардо увек користио своју машту, али ову слику можете дати било ком геологу на свету и они ће рећи оно што ја говорим о Леку. Чак и они који не знају ништа о геологију сада могу да виде сличности."

Напоменула је да су у Леку кречњачке стене и да их је Леонардо на слици приказао у сиво-белој боји – „што је савршено, јер је то управо та врста стена тамо”. Истиче да, за разлику од Лека, ни Бобио ни Арецо немају језеро: „Дакле, имамо заиста савршене доказе да је у питању Леко."

Њена претходна истраживања Леонардових дела  укључивала су проучавање обе верзије Богородице на стени – ону у Лувру у Паризу и реплику у Националној галерији у Лондону. До 2010. Национална галерија је веровала да је она коју има углавном дело асистената, али је након рестаурације изјавила да је могуће да је Леонардо сам насликао и ову слику.

Анализа вегетације и геологије у пејзажу око централних фигура које је понудила Пизориусова оживела је дебату. Она је закључила: „Вегетација у верзији из Лувра је савршена, приказује биљке које би успевале у влажној, мрачној пећини. Али биљке у лондонској верзији су нетачне. Неке уопште не постоје у природи."

Напомиње да је Леонардо одувек импресионирао своје ученике због важности коју је поклањао тачном приказивању природе. За своје најновије истраживање Мона Лизе посетила је Леко, идући Леонардовим стопама: „Из његових бележница знамо да је провео много времена истражујући област Лека и територију северније.“

Мајкл Дејли, директор организације „Арт воч УК“, сматра да су ови налази важни: „Зато што она има веродостојно научно знање, када анализира ствари у Леонардовим делима – уметнику који је највише од свих био посвећен науци – оне су важне.“

„Сви историчари уметности спекулишу о томе где је Мона Лиза насликана. Свако ко види мост мисли да је тамо. Али Пизорусо је убедљиво одредила локацију и поткрепила доказима Леонардово присуство у том подручју, његовој геологији и, наравно, мосту.“

„Не сумњам ни на секунду да је Пизорусо у праву у својој теорији, с обзиром на њено савршено познавање геологије Италије – тачније места где је Леонардо путовао за живота, што би могло да одговара планинском пејзажу на Мона Лизи“, наглашава Жак Франк, бивши консултант у Лувру, стручњак за Леонарда.

Пизорусо ће представити своје доказе на геолошкој конференцији у Леку.

„Заправо сам еуфорична због ових налаза – и постоји скоро сигурна могућност да је Леонардо насликао (пејзаж) тачно са места где се одржава наша конференција“, рекла је Ен Пизорусо.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије