Читај ми!

Интимни односи у средњем добу – предрасуде и претпоставке којих се треба ослободити

Склони смо да о старијим људима размишљамо као о особама без сексуалних жеља. Тај стереотип може бити посебан проблем како старимо, нарочито када почињемо да примећујемо да нам сексуални односи постају ређи.

Интимни односи у средњем добу – предрасуде и претпоставке којих се треба ослободити Интимни односи у средњем добу – предрасуде и претпоставке којих се треба ослободити

Средње доба може бити време жаљења за млађим данима и стрепње због тога шта нас чека у старости. Многи људи средњих година имају партнере или су у браку и испуњавају бројне обавезе које родитељство носи, уз наравно задовољства која пружа породични, односно заједнички живот. Други су разведени и поново се забављају.

Све те околности које задесе људе у средњим годинама чине секс изазовнијим. Срећом, нова истраживања помажу да се осветли како секс касније у животу заправо може изгледати.

Секс у старијој доби не мора да буде нешто штo нас плаши – ако прихватимо промене које ће вероватно доћи код свих.

У двадесетим и тридесетим годинама, фокус у сексуалним односима је више истраживачки. То је време када схватамо шта (и кога) волимо. Постоји и хормонска подршка за те активности, што би могло објаснити то да просечан Американац у двадесетим годинама има секс четири до пет пута недељно.

Везе могу доћи и проћи, али жеља за сексом може остати константна. Али средње године су период за успоравање, а потенцијално чак и сужавање избора партнера. Парови који су се упознали у двадесетим или тридесетим годинама и имали заиста активан секс, такође могу временом бити разочарани својим сексуалним животом.

Сексуално функционисање почиње да се мења за многе људе у касним тридесетим и раним четрдесетим годинама.

Хормонске промене и старење носе са собом читав низ физиолошких фактора који утичу на сексуални живот. Жене које доживљавају перименопаузу и менопаузу често су узнемирене због губитка либида.

Мушкарци могу бити у агонији због недостатка ерекције или избегавати секс због неизвесности које он изазива.

Када се сексуални интерес мења, или нагон нестаје, то може натерати парове да потпуно одустану од секса. Иако сналажење у вези, уз све промене може бити тешко, па неки парови одлучују да буду без секса, све то не значи нужно крај сексуалног живота.

Сексуалност остаје, само је у другачијем облику

У јануару 2024, Cosmopolitan је, у сарадњи са Институтом Кинси, објавио резултате анкете прикупљене од 3.000 жена старијих од 60 година. Њихово дигитално издање Секс после 60 је креиран да покаже да су старији људи сексуални, али да начини на које се сексуалност исказује, могу можда да изгледају другачије.

Све у свему, 21 одсто учесница је имало сексуалне односе током прошле године. Нешто више од половине (53%) учесница анкете између 63 и 74 године имало је секс бар једном у претходној години.

Резултати показују да се учесталост сексуалних односа смањује са годинама. Али док се учесталост смањује, квалитет се може повећати. Студија открива да неке жене – са годинама, имају повећано самопоуздање у саопштавању својих сексуалних потреба јер су више самосвесније свог тела и својих жеља. Такође могу доживети боље оргазме, делом због ове способности да говоре за своје потребе.

Међу анкетираним женама, њих 57 одсто је рекло да увек или скоро увек доживљавају оргазам док су са својим партнером.

Са мање поузданом ерекцијом и можда чак и немогућношћу ејакулације, секс у каснијем животу за мушкарце може бити доста другачији. Наравно, неки мушкарци се одлучују за фармацеутска помагала попут вијагре, али немају сви мушкарци користи од узимања таблета.

Уместо тога, парови некада истражују разне видове несексуалне интимности, баве се еротском масажом, па чак и немоногамијом. У Cosmo-Kinsei студији, 60 одсто испитаника се сложило да сношај није неопходан да би сексуално искуство било задовољавајуће. Све то показује колико се наше идеје о сексу могу променити како старимо.

Ослобађајуће и изазовније

Наша сексуалност је нешто што негујемо током целог живота и не престајемо да будемо сексуални у одређеном добу. Није изненађујуће, дакле, да старији људи и даље уживају у читању еротике, забављању и, повезивању. Продуценткиња Џејн Мари, самохрана мајка која је два пута разведена каже да је, када је имала сексуалне односе након паузе од неколико година.

Поделила је да су јој секс и изласци у средњим годинама били сјајни. Каже да је ослобађа и то што не мора да брине о нежељеној трудноћи.

Уместо да размишља о терапији надомештања хормона као нечему што ће, према њеном мишљењу – само ублажити симптоме перименопаузе, она то види као начин да поново доживи секс, без стреса који је носила младост.

И жене које су имале хистеректомију умеју да кажу да су изненађене тиме колико ослобађајући – секс може бити.

За особе средњих година које тек почињу да примећују промене у својим сексуалним жељама и функционисању, тај период је прилика да се ослободе свих претпоставки и предрасуда које су имали о томе – шта некога чини сексуално активним или уопште, бићем које сексуалности.

Постоји свет сексуалности који може изгледати и осећати се другачије него када су људи млађи. Такође, сексуалност средњих година може постати нешто што помаже партнерима да остану интимно повезани, и то не само једни са другим, већ и сами са собом.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије