Muzikom protiv zvonjave u ušima

Individualno prilagođena muzička terapija može da pomogne osobama koje pate od tinitusa - zvonjenja u ušima, tvrde nemački stručnjaci i upozoravaju da sve veći broj mladih sluša muziku preglasno, što može dovesti do oštećenja sluha.

Tim naučnika sa Instituta za biomagnetičnu i biosignalnu analizu pri nemačkom Univerzitetu Vilhelms, utvrdio je da muzička terapija pojedinačno prilagođena pacijentima može da smanji nivo buke u ušima ljudi kojima je dijagnostikovano zvonjenje u ušima.

Hristo Pantev, koji je predvodio stručni tim, razradio je muzički tretman, prema ukusu pacijenta, iz kojeg su odstranjene zvučne frekvencije koje odgovaraju individualnim frekvencijama zvonjave u njihovim ušima.

Posle godinu dana takve terapije, pacijenti oboleli od tinitusa prijavili su da im se zvonjava u ušima osetno smanjila, za razliku od onih iz kontrolne grupe koji su slušali individualno neprilagođenu muziku.

Tinitus je čest poremećaj sluha u industrijalizovanim zemljama. Jedan do tri odsto opšte populacije pati od zvonjave u ušima toliko jake da to može da naškodi kvalitetu života, upozoravaju stručnjaci.

Zdravstveni panel Evropske unije je početkom rotekle godine upozorio na moguće oštećenje sluha mladih koji suviše jako puštaju muziku na svojim MP3 plejerima.

Naučni komitet EU za nastajuće i novoidentifikovane zdravstvene rizike upozorio je da slušanje preglasnih personalnih muzičkih uređaja tokom dužeg vremena može da izazove gubitak sluha ili tinitus, što je navelo Komisiju EU da uvede nove bezbednosne standarde za MP3 plejere.

Nemački tim navodi da precizan uzrok tinitusa nije poznat, ali da je auditivni korteks - region mozga koji prerađuje zvuk - kod osoba koje od njega boluju često poremećen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво