Читај ми!

Полен „процветао" у жарком априлском лету - када се узимају лекови против алергија

Ове године скоро да није било снега и мраза и оборени су температурни рекорди. „Лето у априлу" донело је још један рекорд – никада у ово доба године није било толико полена у ваздуху.

Захлађење и киша делимично су оборили високе вредности полена у ваздуху и ублажили симптоме код пацијената који имају алергију на полен. Докле ће бити тако објаснила је гошћа Јутарњег порограма Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена у Агенцији за заштиту животне средине.

Кише оперу све нечистоће из ваздуха и оборе високе вредности концентрације полена у ваздуху. То прија особама алергичним на полен, јер је од фебруара забележено преко десетак врста полена у ваздуху. Бреза, која је велики алерген, била је у цветању и сада је у завршној фази. Највише смо алергични на врбу, јасен, врес, коприву, траве…“, истакла је Митровићева.

Од када се ради мониторинг, никада није била овако висока концентрација полена у ваздуху током априла.

Блага зима и почетак пролећа условили су раније цветање биљака и велику количину полена дрвећа. Ту не можемо пуно да урадимо, али оно што можемо, и право је време да причамо о томе, јесте да смањимо интензитет полена и корова. Апел за све нас је да будемо одговорни и да амброзију уништимо. Стратегија на нивоу града је да се ангажују стручне службе да се амброзија искорени. То је озбиљна акција. Војводина је црна тачка овог инвазивног корова који добро опстаје на нашем поднебљу. Ветар може да понесе полен на даљину до 100 километара", рекла је Мирјана Митровић.

Вредности полена у ваздуху

На територији Републике Србије има 30 мерних места за мерење полена. Београд има три мерна места. Сви подаци се могу видети на сајту Агенције за заштиту животне средине, као и на андроид апликацији Полен Србије која се може преузети бесплатно.

Митровићева истиче да су лекари у сталном контакту са Агенцијом и да траже податке о количинама и вредностима полена због вакцинације пацијената и адекватне терапије.

Говорећи о терапији, рекла је да се „антихистаминици и други лекови који нас спашавају од алергија на полен узимају десетак дана пре критичних вредности полена у ваздуху".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво