Pluća ispaštaju zbog nemara

Oboljenje koje se često javlja kao posledica pušenja ili aerozagađenja, hronična opstruktivna bolest pluća, prema procenama stručnjaka, za desetak godina mogla bi da postane treći uzročnik smrti i najveći uzročnik invaliditeta u svetu.

Od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), kako se procenjuje, u Evropi pati četiri do šest odsto populacije, navode stručnjaci, povodom 18. novembra - Svetskog dana borbe protiv te bolesti.

Stručnjaci pretpostavljaju da će HOBP 2020. godine biti treći uzročnik smrti u svetu i najveći uzročnik invaliditeta - posle ishemijske bolesti srca, depresije, saobraćajnih nesreća i kardiovaskularnih oboljenja.

To je bolest koju karakteriše ograničen protok vazduha u disajnim putevima i često je posledica pušenja ili aerozagađenja.

Glavni simptomi su kašalj, nedostatak daha, „zarobljavanje" vazduha u plućima, nemogućnost obavljanja svakodnevnih poslova.

Među preventivnim merama prestanak pušenja je označen kao najvažniji, odnosno da mladi ne počinju da puše kako ne bi došlo do razvoja bolesti.

"Budući da je duvanski dim kiseo, to je kao da na ranicu na koži, stalno umesto leka, stavljamo neku kiselinu. Na primer sirće. Ta ranica ne bi zarasla, a slično se dešava i u plućima", istakla je, gostujući u Prvom dnevniku RTS-a, doktorka Zorica Plavšić.

Prema njenim račima, svaka hronična bolest smanjuje imunitet organizma, pa je tako i hronična opstruktivna bolest pluća faktor rizika za nastanak bakterijske, bilo virusne infekcije novog gripa.

Pacijenti često vrlo kasno postanu svesni ove bolesti pluća, ali uz pomoć lekova mogu da vode normalan život i spreče dalje oštećenje pluća.

HOBP se sada efikasno leči, a u svetu postoje jasno definisane smernice za terapiju ove bolesti koje se i kod nas poštuju i primenjuju.

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji ima oko 300.000 obolelih od HOBP-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво