Nervoza ugrožava srce

Posle opsežnog istraživanja eksperti su utvrdili postojanje veze između naravi i zdravstvenog stanja. Netolerantne, agresivne i nervozne osobe, koje uvek imaju utisak da nešto neće stići, dvostruko su podložnije srčanim oboljenjima.

Osobe koje u adolescenciji i najranijoj mladosti iskazuju netoleranciju, nervozu i agresivnost udvostručuju rizik da u zrelijim godinama pate od visokog krvnog pritiska i obole od koronarnih bolesti.

Punih 15 godina istraživanja zdravstvenog stanja 3.142 ispitanika od njihovih najmlađih godina pokazala su da oni koji pripadaju takozvanom „Tipu A" po ponašanju dva puta češće obolevaju od koronarnih bolesti i visokog krvnog pritiska nego osobe za koje nije karakteristično takvo ponašanje.

Stručnjaci ističu da su osobe „Tipa A" prati stalan osećaj da nešto treba hitno uraditi, nadmetanje se po svaku cenu, tenzija, nervoza, netolerantnost, svadljivost i neprijateljski odnos prema drugima.

„Generalno, što je snažnije osećanje nestrpljenja i trke s vremenom, veći je rizik da se oboli od trajne hipertenzije", zaključio je Li Đing Jan, profesor preventivne medicine na Medicinskom fakultetu u Čikagu.

Prema njegovim nalazima, najmanje 17 odsto osoba koje su posedovale osobine „Tipa A" ponašanja dobile su visok krvni pritisak već posle navršene 30. godine.

Neka ranija istraživanja dala su nepouzdane rezultate, jer su analizirane samo osobe sa izrazito neprijateljskim ponašanjem.

Najnoviji podaci dobijeni su posle široko zasnovane kontrole zdravstvenog stanja osoba opterećenih stalnim nestrpljenjem ili osećanjem „gubljenja vremena".  

Jedan od posmatranih bio je nervozni vozač koji je stalno trubio drugima uveren da presporo voze.

Pacijenti koji su na početku istraživanja bili stari između 18 i 30 godina bili su razvrstani na osnovu odgovora na pitanja da li jedu suviše brzo, da li se razbesne kad su primorani da čekaju i imaju li stalni osećaj da im vreme izmiče.

„Osobe s izrazitim osećanjem gubljenja trke s vremenom i nestrpljive uglavnom su belci, ženskog pola i s visokim obrazovanjem i, uz to, koje se ne mogu pohvaliti da vode zdrav život. Ove osobe uglavnom puše i piju više od drugih i fizički su neaktivne", objasnio je doktor Jan.

Belci s visoko izraženim načinom ponašanja „Tipa A" tri puta češće pate od hipertenzije od osoba koje ne karakterišu takve osobine, čime je utvrđena direktna veza između naravi i srčanih oboljenja.

Lekari savetuju osobe „preke" naravi da se smire, izbegavaju nerviranje, nastoje da budu tolerantne, ostave duvan i alkohol i bave se nekom fizičkom aktivnošću, makar laganom šetnjom, ako ne mogu da trče.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво