Oprezno sa aspirinom

Zdrave osobe koje svakodnevno uzimaju aspirin da bi sprečile srčani udar, mogle bi sebi da nanesu više štete nego koristi, pokazuje najnovija studija britanskih naučnika. Ipak, pacijentima koji imaju kardiovaskularne probleme i dalje se savetuje uzimanje aspirina, ističu stručnjaci.

Istraživanje dugo osam godina pokazalo je da rizik od krvarenja, koje može da izazove uzimanje aspirina, prevazilazi eventualnu korist - kada je reč o zdravim osobama.

Međutim, naučnici i dalje ne osporavaju blagotvorno dejstvo aspirina kod osoba koje imaju problema sa krvnim sudovima i srcem.

„Znamo da pacijenti koji imaju ili su imali anginu pektoris, srčani i moždani udar, mogu da smanje rizik od daljih problema, ako uzimaju male doze aspirina svakog dana", rekao je profesor Piter Vajsberg, direktor Britanske fondacije za istraživanje bolesti srca.

„Rezultati istraživanja potkrepljuju naš stav i zvaničnu preporuku lekarima da se pacijentima, koji nemaju simptome nekog srčanog ili vaskularnog oboljenja, ne savetuje svakodnevno uzimanje aspirina, jer rizici mogu da prevaziđu eventualnu korist", istakao je profesor Vajsberg.

Istraživanjem su rukovodili stručnjaci sa Univerziteta u Edinburgu, a rezultati su predstavljeni na kongresu Evropskog društva kardiologa, koji je proteklog vikenda održan u Barseloni.

Studija je uključila 3.350 muškaraca i žena, starosti od 50 do 75 godina, kod kojih je ustanovljeno delimično zakrečenje arterija nogu, ali koji nisu imali nikakve simptome srčanih oboljenja.

Svi su dnevno dobijali 100 miligrama asprina ili placeba, a nadgledani su i kontrolisani tokom osam godina.

Poredeći grupu koja je dobijala aspirin sa pacijentima koji su uzimali placebo, naučnici nisu zabeleži značajnu razliku u broju srčanih i moždanih udara ili drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Međutim, obilna krvarenja zabeležena su kod dva procenta pacijenata iz grupe koja je uzimala aspirin, u poređenju sa 1,2 odsto pacijenata koji su dobijali placebo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво