Rak je bolest siromašnih zemalja

Iako se više od 65 odsto smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom registruje u zemljama u razvoju, obolelima u tim državama dostupno je samo pet odsto novca koji se za tu svrhu potroši u svetu.

Tek dvadeseti deo sredstava namenjenih za lečenje obolelih od raka dostupan je zemljama u razvoju uprkos činjenici da više od dve trećine onih koji umru od posledica neke vrste raka u svetu čine upravo stanovnici tih država.

Prema rezultatima nove studije, oko polovine novih slučajeva raka registruje se baš u nerazvijenim zemljama.

Na svetskom nivou nedostaje 217 milijardi dolara neophodnih za lečenje bolesti za koje se ranije smatralo da su karakteristične za bogatije zemlje, tvrde stručnjaci kompanije „Ekonomist intelidžent junit" (Economist Intelligence Unit).

Istraživanje te američke kompanije pokazalo je da će troškovi ovogodišnjeg lečenja novih slučajeva narasti i do 305 milijardi dolara.

Takođe, procenjuje se da će 2020. godine čak 16,8 miliona ljudi oboleti od raka širom sveta, što je gotovo četiri miliona više u odnosu na trenutni broj obolelih.

Studiju je objavila Fondacija Lensa Armstronga, koja je osnovana 1997. godine sa ciljem da se izbori da lečenje raka postane  nacionalni prioritet u SAD, kao i da pomaže obolelima.

Fondacija je od osnivanja prikupila 310 miliona dolara.

Lens Armstrong i sam je bolovao od raka, ali je uspeo da se izleči, nakon čega je sedam puta pobedio na „Tur d Fransu", najznačajnijoj biciklističkoj trci u svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво