Читај ми!

Test krvi koji predviđa šizofreniju?

Naučnici Univerziteta „Severna Karolina“ razvili su krvni test kojim je moguće da se utvrdi prisutnost većeg rizika za šizofreniju.

Procenjuje se da šizofrenija pogađa 24 miliona ljudi u svetu, otprilike sedam od hiljadu ljudi, prenosi Tanjug.

Reč je o razvojnom duševnom poremećaju koji karakterišu gubitak veze sa stvarnošću, halucinacije, ograničen spektar emocija i poremećeno socijalno i radno funkcionisanje.

Raniji početak tretiranja šizofrenije povećava šanse za izbegavanje težih simptoma, što dodatno ističe potrebu rane identifikacije osoba s većim rizikom, objasnila je dr Dajana Perkins sa Univerziteta „Severna Karolina“ na Čapel Hilu.

Na osnovu dvogodišnjeg praćenja 67 ispitanika, istraživači su izdvojili 15 specifičnih markera prisutnih u krvi uz čiju je pomoć moguće predvideti rizik za šizofreniju.

U istraživanju su učestvovala 32 pacijenta sa simptomima koji su ukazivali na veliki rizik za šizofreniju i 35 ispitanika iz kontrolne grupe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво