Читај ми!

Ugrađeno drugo veštačko srce

U bolnici u francuskom gradu Nantu pre nekoliko nedelja je ugrađeno veštačko srce jednom pacijentu, piše pariski list „Liberasjon“ i dodaje da je to drugo ugrađeno srce.

Liberasjon navodi da je sve dobro prošlo, ali nije do sada ništa objavljeno o identitetu pacijenta.

Bolnica u Nantu nije želela da komentariše vest, dok je francuska laboratorija „Karma“, koja je proizvela veštačko srce navela da je veliki uspeh što je prvi pacijent sa ugrađenom protezom živeo 75 dana, odnosno dvostruko više od predviđenih 30 dana.

„Karma“ trenutno sprovodi klinička ispitivanja na četiri pacijenta i nedavno je saopštila da veštačko srce ne može u potpunosti da zameni transplantacije srca, već će se ugrađivati zbog nedostatka srca za presađivanje i onim pacijentima koji ne podnose transplantacije.

Laboratorija je saopštila da će najpre ugraditi veštačko srce na četiri pacijenta, kako bi se proverila bezbednost proteze.

Potom će biti ugrađeno na 20 bolesnika u drugoj fazi eksperimenta. Taj period će trajati najmanje pet godina.

Proteza je teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama.

Veštačko srce će koštati 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim post-operativnim tokom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво