Читај ми!

Bolesnom dečaku ugradili štampani pršljen

Doktori u Pekingu uspešno su transplantirali prvi tri-de štampani pršljen na kičmenu moždinu dečaka kojem je dijagnostikovan rak kostiju. To je i prva takva operacija u svetu.

Dvanaestogodišnjem Ming Hau dijagnostikovan je tumor kostiju – Evingov sarkom, koji je zahvatio drugi pršljen. Lekarima se javio nakon povrede vrata na fudbalu kada je počeo da oseća nepodnošljivi bol, a stručnjaci su daljim proverama uspeli da otkriju da boluje od raka.

Deo drugog pršljena na vratu, zahvaćen tumorom, morao je da bude odstranjen, a doktori su se saglasili da je najbolje rešenje ugrađivanje veštačkog pršljena iz tri-de štampača.

Nakon petočasovne operacije, pršljen je ugrađen. Napravljen je od legure titanijuma, od kojeg se prave drugi ortopedski implanti i pomagala.

Pršljen je tako napravljen da je prilično porozan, jer će to, kako smatraju doktori, omogućiti da se unutar mnogih rupa razvije koštano tkivo. Na taj način će se implantant prilagoditi kičmi i postati njen sastavni deo, koji neće morati da se menja posle nekog vremena.

Zbog težine operacije, Ming Hao i nekoliko dana nakon zahvata ne može da razgovara, ali lekari smatraju da će napredak biti vidljiv uskoro.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво