Читај ми!

Zdravlje trpi zbog promenljivog vremena

Skoro svi se žale da se zbog ovako nestabilnog vremena osećaju pospano i umorno. Nagle i velike promene zaista utiču na zdravlje, ukazuju stručnjaci, naročito kod onih sa hroničnim oboljenjima.

„Sve promene najviše utiču na hronične bolesnike. Na osetljive populacione grupe, pre svega one koji boluju od kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja“, istakla je Branislava Matić Savićević iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema njenim rečima, temperaturni skokovi i padovi utiču na one koji imaju problema sa cirkulacijom, zato što po toplom vremenu dolazi do naglog širenja krvnih sudova, opet kada naglo zahladni javlja se suženje krvnih sudova i slabiji protok krvi.

Takođe, pri povećanoj količini vlage probleme mogu imati osobe sa hroničnim respiratornim oboljenjima, pre svega oni sa opstruktivnom bolešću pluća i astmatičari.

U zavisnosti od toga da li su vremenske promene donele i neke alergene, koji su u letnjem periodu česti, pažnju moraju da obrate i oni kojima muke zadaju alergije.

Republički hidrometeorološki zavod nam daje vremensku prognozu, a od 1. juna, Institut „Batut“ je tu da nam saopšti kako će vreme uticati na zdravlje i šta možemo da uradimo.

„Mi nismo računali na ovo zahlađenje, tako da smo uradili ono što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, a to je da se prati od 15. maja do 15. septembra mogućnost pojavljivanja toplotnih talasa“, objasnila je Branislava Matić Savićević.

Pod linkom Klima i zdravlje, na sajtu Instituta „Batut“, mogu se naći preporuke za postupanje za pet narednih dana u skladu sa prognozom, to jest bojama sa skale, po takozvanom sistemu semafora.

Do vikenda je oblačno, promenljivo i vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od subote pretežno sunčano i toplije. Uskoro ćemo imati i pravi toplotni talas, pa je preporuka i za bolesne i za zdrave da se čuvaju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво