Читај ми!

Vrganj veličanstveni!

„Kralj divljih gljiva“ vrganj razlikuje se od mnogih prehrambenih artikala po neobičnoj aromi i tome što sadrži hranljive i lekovite sastojke. Bogat je belančevinama, vitaminima i mineralima, kao i određenim sastojcima koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem.

Vrganj je zbog svoje posebne arome i lekovitog dejstva poznat kao „kralj divljih gljiva".

Osim što je bogat belančevinama, vrganj je i odličan izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina koji „ometa" apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Ova gljiva bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D i mineralima (kalijum, gvožđe, cink, selen, bakar, kalcijum), beta-glukanom, jača imunitet, reguliše kardiovaskularni sistem i sprečava osteoporozu.

Vrganji sadrže više belančevina od bilo koje vrste povrća, koje su ujedno i niskokalorične, sličnog sastava kao i belančevine životinjskog porekla, tako da se posebno preporučuju u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.

Dokazano je da ove pečurke sadrže određene sastojke koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem.

Mogu da se konzumiraju na bezbroj načina – sveži, pohovani, sušeni, ali i ukiseljeni, a da ujedno imaju odličan ukus i visoku hranljivu vrednost. Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i skrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.

Srbija je pogodno stanište za vrganje, koji rastu na proplancima hrastovih, brezovih, kao i mešovitih šuma i obično sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom. Ima ih u gotovo celoj Evropi, od leta do kasne jeseni.

Jedna je od najkvalitetnijih gljiva zbog čega dostiže visoku cenu na tržištu.

Poluokruglog šešira, svetlo do tamno smeđe boje, sa debelom beličasto-braon drškom i prijatnim mirisom, raste sakriven ispod lišća. Zamena sa sličnom otrovnom gljivom je gotovo nemoguća.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара