Читај ми!

Није свака дијареја улцерозни колитис или Кронова болест, али се треба јавити лекару

Са запаљенским болестима црева у свету живи око 10 милиона људи, а у Србији више од 10.000. Тај број се свакодневно повећава, а старосна граница оболелих се спушта. Око 20 одсто пацијената су деца и млади. На Светски дан запаљанских болести црева, 19. мај, о симптомима, дијагностици и лечењу ових болести, за РТС је говорио гастроентеролог Срђан Марковић.

Светски дан борбе против запаљанских болести црева, 19. мај, посвећен је оболелима од Кронове болести и улцерозног колитиса, а ове године, посебна пажња усмерена је на најмлађе пацијенте.

„Ми који се бавимо овом проблематиком и који сваки дан помажемо пацијентима да победе своју болест, нама је сваки дан 19. мај, али управо овог дана треба посветити посебну пажњу овим пацијентима, као и најмлађим оболелима. Нажалост, у Србији има око хиљаду деце која имају улцерозни колитис и Кронову болести и те чињенице треба да буду свесни сви“, истакао је гастроентеролог Срђан Марковић.

У основи улцерозног колитиса и Кронове болести лежи упала у дигестивном тракту. Тачан покретач болести, међутим, и даље није познат.

Упалу може да покрене нешто из хране, може да буде нека лоша бактерија, може да буде на некој подложној, генетској основи која заправо лежи у цревима. Не знамо тачан покретач, али може се јавити у периодима стреса, када организам не може да се избори са новонасталом ситуацијом и покреће се имунолошки одговор у цревима“, објашњава др Марковић.

Број оболелих од запаљанских болести црева расте 

Ове болести црева су хроничне и доживотне. Број оболелих се повећао последњих деценија, између осталог, и због, како истиче др Марковић, присуства теме у медијима и раду на томе да болести црева не буду табу тема, те се пацијенти чешће сами јављају лекару.

Генерално, хронични пролив, болови у трбуху, свака тегоба која човека спречи да обавља своје свакодневне активности, треба да буде неки аларм и знак да упуте пацијента лекару, а лекар даље гастроентерологу“, указао је др Марковић.

С друге стране, није свака дијареја Кронова болест или овакав тип болести, то може да буде и синдром нервозних црева.

И у случају запаљенских болести црева, истиче гастроентеролог, што се дуже чека на постављање дијагнозе, то је теже таквог пацијента увести у ремисију: „Треба пред собом да имамо човека који има здраво црево, а за то нам служи, терапија и правовремено постављање дијагнозе.

Иновативне терапије као спас

Лечење запаљенских болести црева је напредовало, постоје иновативне терапије које су промениле ток болести.

Ми сада са том терапијом можемо да уведемо црево у комплетну ремисију и оно што могу слободно да кажем јесте да се негде већи број пацијента данас овом терапијом лечи, на срећу пацијената, а наравно уз помоћ Републичког фонда за здравствено осигурање, јер је ова терапија заиста и скупа и иновативна, а може да помогне. И то је оно што је важно да од болестног човека ми направимо радно способно човека уз помоћ те терапије“, поручује др Марковић.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије