Beogradska filharmonija za kraj jubilarnog Bemusa

Nastupom Beogradske filharmonije, zatvaraju se 50. Beogradske muzičke svečanosti. Na programu su iste dve kompozicije koje je orkestar izvodio na prvom Bemusu – na otvaranju „Beograd“ Gostuškog, a „Devetu Betovenovu simfoniju“ na zatvaranju. Gabrijel Felc je dirigent, a učestvuje i Hor Slovenačke filharmonije.

Pokazalo se kao dobar potez dovesti violinistu Najdžela Kenedija na otvaranje Bemusa, jer već pojavom na aerodromu ovog vragolastog 61-godišnjaka, Beogradske muzičke svečanosti osvojile su naslovne strane. 

„Radije bih išao na šou nego na običan koncert, posebno ako za to treba i da dam novac. Voleo bih da budem na nekoj zabavi poput one koju je Prins nekada radio. Muzika je meditativna stvar i doživljaj je ono što je meni važno“, rekao je Kenedi uoči nastupa u Beogradu.

U kutiju prošlosti Festivala ušli su pijanista Vadim Rudenko, svojevremeno nagrađen na dva Čajkovski konkursa, kvartet „Brodski“ koji znamo kao vernog izvođača kompozicija Isidore Žebeljan, ali i po saradnji sa Bjork, Stingom ili Makartnijem; orkestri RTS-a i Beogradske filharmonije, koncert narodne muzike, koncert mladih izvođača.

Na jubilarnom Bemusu je nastupio i prvi Korejac violinista Kim i „Šarun“, ansambl koji čine solisti Berlinske filharmonije.

Ipak – zvezda je rođena – pre svega, u našim srcima, a to je tenor Ramon Vargas, jer ovog Meksikanca, ne bez razloga, od prvog nastupa umesto Pavarotija u Metropolitenu, zovu da nastupi u svim svetskim prestižnim koncertnim dvoranama.

„Veoma sam srećan što sam sa publikom ostvario ovako divnu komunikaciju. To se dešava samo nekoliko puta u karijeri. Da bismo dobili novu publiku, neophodno joj je pružiti kvalitet, publika to vidi“, istakao je tenor Ramon Vargas.

Svima je bila važna komunikacija s publikom, ali su se svi držali repertoara, koji često baš nije bio relaksirajući.

Jubilarni Bemus je završen, a za naredne ne bi se smele propustiti – porudžbine Bemusa. Time se podstiču domaći kompozitori, čijih dela na ovogodipšnjem Festivalu nije bilo mnogo. Za to treba novca. A ove godine ga je bilo više pa smo i dobili pozlaćen Bemus.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара