Pogorelić zna da ga Beograd nestrpljivo čeka

Mirjana Lazarević, urednica muzičkog programa „Zadužbine Ilije M. Kolarca“ ističe da joj je Ivo Pogorelić rekao da zna da se u Beogradu sa velikim nestrpljenjem i pažnjom očekuju njegovi koncerti.

Na sceni Kolarca Pogorelić će 16. decembra nastupiti sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod upravom Bojana Suđića.

Na programu je drugi Šopenov koncert, a na solističkom koncertu sviraće dela Mocarta, Betovena, Sibelijusa i Rahmanjinova.

Dva dana kasnije, Pogorelić će održati solistički koncert u Kolarcu. 

Lazarević je napomenula da je 16. i 17. novembra u fabrici „Stenvej“ u Hamburgu, Pogorelić birao novi klavir za Kolarac. 

„Različitim programima i konkursom kod Ministarstva pravde uspeli smo da sakupimo sredstva za izuzetan instrument koji će do kraja godine doći u Kolarac. Pogorelić je prvo između 11 instrumenata izabrao tri. Potom je dugo ocenjivao kvalitet preostalih klavira. Pričao mi je da jedan zvuči muški, jedan ženski, treći gudački. Veličina sale u kojoj će se klavir nalaziti takođe je određivala izbor istrumenta“, navela je Lazarevićeva. 

Istakla je da je Pogorelić izmenio program za solistički koncert i da još nije siguran da li će svirati na novom klaviru.

„Rekao mi je da će probati klavir na sceni, ali da još nije odlučio da li će izvesti koncert na njemu. Pogorelić mi je kazao da zna da se u Beogradu sa velikim nestrpljenjem i pažnjom očekuje njegov koncert“, dodala  je Lazarevićeva.

Jedini nastup sa orkestrom u Beogradu, Pogorelić je imao pre 30 godina, 1987, kada je izveo Koncert za klavir i orkestar br. 1 u be-molu Petra Iljiča Čajkovskog, sa združenim orkestrima Radio-televizije Zagreb i Radio-televizije Beograd, pod upravom Vladimira Kranjčevića u dvorani Centra „Sava“, a povodom 50 godina tadašnjeg Simfonijskog orkestra RTB.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво