Netfliksove 24 nominacije početak nove ere Oskara?

Striming video-servis Netfliks imaće drugu priliku da na dodeli nagrada Američke filmske akademije sledećeg meseca preuzme glavnu nagradu filmske industrije od tradicionalnih holivudskih filmskih studija.

Dva Netfliksova filma, mafijaški ep Irac i drama o razvodu Priča o braku, osvojili su nominacije za Oskara za najbolji film koji će biti dodeljen 9. februara. Netfliks je dobio ukupno 24 nominacije, više nego bilo koji drugi producent, javlja Rojters.

Gigant Silicijumske doline boriće se za Oskara protiv holivudskih studija starih preko jednog veka, uključujući „Juniverzal pikčers“, „Vorner bros“ i „Kolumbija pikčers“.

Mračna priča o poreklu stripskog junaka Džokera vodi sa 11 nominacija. „Juniverzalova“ epska priča o Prvom svetskom ratu „1917“ i film Kventina Tarantina Bilo jednom u Holivudu, koji je producirala „Kolumbija“, dobili su po deset prilika za osvajanje Oskara.

Osvajanje nagrade Američke filmske akademije za najbolji film poboljšalo bi reputaciju Netfliksa u filmskoj industriji i dalo bi mu nova prava u sve jačoj konkurenciji u borbi za gledaoce. Kompanija je počela da pravi originalne filmove 2015. godine i pokušava da izgradi kolekciju prestižnih ostvarenja zajedno sa desetinama svojih komedija, trilera i akcionih spotova.

Međutim, pionir digitalnog video-sadržaja razljutio je vlasnike bioskopa insistirajući da njegovi filmovi budu dostupni za strimovanje istovemeno ili nekoliko nedelja nakon prikazivanja u bioskopima.

Glavni bioskopski lanci usprotivili su se tome i odbili prikazivanje Netfliksovih filmova. Ta praksa je takođe naterala članove Filmske akademije na debatu o tome kako da definišu film.

Prošle godine Netfliksova Roma nominovana je za najbolji film, ali nije pobedila.

Filmski kritičar Oven Glajberman predviđa da će servis za striming ponovo izgubiti u trci za glavnu nagradu od „1917“ ili Bilo jednom u Holivudu, dok, kako tvrdi, Irac nema „to što je potrebno da pređe liniju“.

Za Irca, koji govori o nestanku vođe sindikata Džimija Hofe, Martin Skorseze dobio je nominaciju za najboljeg režisera, a Al Paćino i Džo Peši za sporedne uloge.

Zvezde filma Priča o braku Skarlet Johanson i Adam Drajver, koji igraju šou-biznis par koji vodi borbu za razvod i starateljstvo, dobili su nominacije za glavne uloge.

Među ostalim Netfliksovim filmovima, Klaus i Izgubio sam telo, nominovani su u kategoriji za najbolji animirani film.

Biografski film Dvojica papa dobio je tri nominacije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво