Na Dan zaštite životne sredine milion vrsta pred izumiranjem

Klimatske promene, sve zagađeniji vazduh, milioni tona plastike u okeanima koja ugrožava živi svet, problemi su sa kojima se čovečanstvo suočava i na ovaj Svetski dan zaštite životne sredine.

U Srbiji svake godine nestane petina pčelinjeg fonda, a neke zemlje beleže gubitak čak i do 60 odsto.

„Svi parametri vrsta i staništa koje pratimo pokazuju da je vrstama sve lošije, da se broj vrsta smanjuje, posebno staništa koja su vezana za vodu i svemu tome dodatno doprinose klimatske promene. Sve više trošimo, a sve manje prirodi vraćamo dobrim“, upozorila je Duška Dimović iz Svetskog fonda za prirodu.

Čak 90 odsto ljudi na planeti ne udiše čist vazduh, a njegov loš kvalitet godišnje izazove sedam miliona prevremenih smrti.

„U Republici Srbiji svake godine prevremeno, usled zagađenog vazduha, umre oko 6.500 ljudi. Svaka ta prevremena smrt mogla bi biti sprečena kada bi bio bolji kvalitet vazduha“, istakla je dr Elizabeta Paunović iz Svetske zdravstvene organizacije. 

Prema rečima Miroslava Tadića uključenog u Program UN za razvoj, kvalitet vazduha, posebno u urbanim sredinama treba unaprediti: „Uvođenjem najboljih dostupnih tehnologija u industrijskoj proizvodnji, uređenjem sistema saobraćaja i ono što je jako bitno to je prestanak korišćenja fosilnih goriva u individualnim domaćinstvima“.

I posledice poplava bile bi manje da je manje otpada u rekama. 

„Mi smo žrtve tehnoloških revolucija koje su vladale svih ovih 50 godina i jednako kao i zemlje na Zapadu mi plaćamo cenu tome. Sad je važno ne okretati se nazad nego izvući pouke iz toga“, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Na Svetski dan životne sredine i ove godine poziv na zaokret ka čistim izvorima energije, ekološko upravljanje hemikalijama i otpadom i izbacivanje iz upotrebe proizvoda od plastike gde god se to može.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odredila je 5. jun za Svetski dan životne sredine na Konferenciji u Stokholmu 1972. godine, na predlog Jugoslavije, kako bi se podigla svest o značaju zaštite životne sredine. Koliko se u tome uspelo pokazuje podatak da je milion živih vrsta pred izumiranjem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво