Hoćete da živite na Marsu? Moraćete da jedete skakavce!

Naseljavanje Marsa bliži se realnosti, a strategija preživljavanja ljudi na Crvenoj planeti podrazumeva ishranu koja uključuje insekte.

Smatra se da su resursi poput energije, vode i kiseonika dostupni na Marsu, ali održivo snabdevanje hranom, već dugo se smatra nepremostivom preprekom. 

Ipak, naučnici smatraju da ključ uspeha u nameri naseljavanja Marsa leži u uzgoju mesa u laboratorijama ali i grickanju insekata.

Stručnjaci Univerziteta na Floridi osmislili su plan za „održavanje“ milionske kolonije ljudi.

„Najteže će biti napraviti hranu na Marsu i ako želite da je imate dovoljno, morate se osloniti na transport. Jedna od namirnica koja bi u tim okolnostima svakako vredela su insekti“, rekao je Kit Kenon, koautor studije.

Izfradnja farmi insekata na Marsu, bila bi efikasna strategija, jer za njihov uzgoj je potrebno malo vode, dok su insekti, kao hrana, kaloričan i hranljiv obrok. Brašno napravljeno od skakavaca je poseban prozvod koji naučnici preporučuju.

Poslednjih godina se ozbiljno radi na uspostavljanju ozbiljne ljudske kolonije na Marsu u čemu ulogu imaju i komercijalne kompanije kao što je "SpaceX".

Energija Sunca, prisustvo leda i ugljen dioksida, mogu se koristiti za život na Marsu, ali još nije utvrđeno šta bi bio osnovni izvor ishrane.

Pored uzgajanja insekata, naučnici sa Floride su predložili uzgoj mesa i mleka u laboratorijama, za buduće stanovnike Marsa koji „nemaju želudac za insekte“.

Kada je reč o povrću, istraživanja su pokazala da je teško očekivati da će uspevati, najviše zbog nedostatka prirodne svetlosti.

Međutim, tvrde stručnjaci, to bi se to moglo premostiti gajenjem povrća u posebnom prostoru uz obezbeđenu veštačku svetlost, ali i uz, optičkim kablovima usmerenu, Sunčevu svetlost.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво