Ptice na dlanu

Kako da brzo i jednostavno saznate gde se nalazi određena divlja ptica na teritoriji Srbije? Ako imate android pametni telefon, odgovor je više nego jednostavan – potražite besplatnu aplikaciju „Ptice na dlanu“.

Društvo za proučavanje ptica Srbije objavilo je prvi digitalni priručnik o divljim pticama Srbije.

Napredna tehnologija u službi istraživanja i zaštite prirode, dostupna je svakom korisniku ʼandroidʼ pametnih telefona. Aplikacija Ptice na dlanu sadrži opise i ilustracije 250 vrsta ptica koje naseljavaju naše krajeve.

Svako može da pronađe nepoznatu pticu na jednostavan način, pomoću tri filtera za izbor: oblik ptice, stanište u kome je posmatrana, i boja perja.

Tim biologa, programera i dizajnera radio je na aplikaciji skoro godinu dana. Dobrobit od ovog savremenog priručnika je višestruka, ne samo za stručnjake, studente i specifična istraživanja već i za svakog ko poželi da sazna gde se „kriju“ divlje ptice.

Za sticanje većeg znanja o „pernatim“ susedima 

Svesni činjenice da većina građana ne poznaje dovoljno svoje „pernate“ susede, istraživači Društva za zaštitu ptica Srbije veruju da će na ovaj način stanovnici naše zemlje, regiona, kao i brojni posetioci, pomoću „savremenih alata“ i besplatne aplikacije steći veće znanje o pticama.

Još više ih raduje mogućnost da divlje ptice dobiju na hiljade novih ljubitelja i zaštitnika, što će pomoći da se izgradi bolja budućnosti i povezanost ljudi i prirode.

Velike mogućnosti pruža i BioRaS, portal Društva koji omogućava svakom pojedincu da pruži svoj doprinos u zaštiti biodiverziteta Srbije.

Poruka članova i uprave ove organizacije je više nego jasna: izumiranje bilo koje vrste i narušavanje staništa ptica predstavlja uništavanje naše prirodne baštine a to ne smemo da dozvolimo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво