Plavo srce Evrope

Studija o izgradnji budućih malih i mini hidroelektrana i njihovih brana u koritima reka na teritorijama zaštićenih prirodnih područja na Balkanu nastala je u okviru projekta „Plavo srce Evrope”. Predviđa se izgradnja oko 2 700 hidroelektrana u narednom periodu, a retke reke će ostati netaknute.

Studija se zasniva na integrativnoj studiji „Plavo srce Evrope" iz 2012. godine koja je uključivala detaljan popis postojećih i planiranih hidroelektrana i početni pregled zaštićenih područja a koja je potrebna za procenu vrednosti očuvanja balkanskih reka.

Izveštaj istražuje tačan položaj planiranih hidroelektrana u zaštićenim područjima. Studija obuhvata područja Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske, severnobalkanski prostor Grčke i evropski deo Turske.

U početku, postojeći podaci o zaštićenim područjima  sistematski su ažurirani i kategorisani na osnovu različitih podataka koji su dobijeni iz evropskih izvora, od međunarodnih organizacija, iz regionalnih programa ili nacionalnih istraživanja. Srbija je imala jedno takvo istraživanje 2010. godine.

Posle razmatranja sadržaja i strukture nekoliko setova podataka, nacionalni parkovi su obrađeni na osnovu nacionalnih i međunarodnih podataka. U većini slučajeva, različite međunarodne kategorije su zaštićena područja, prirodni rezervati ili nacionalni parkovi u skladu sa nacionalnim zakonom i mrežom Natura 2000.

Predviđeno je da bude izgrađeno oko 2 700 hidroelektrana u narednom periodu, a retke reke će ostati netaknute.

Od 1970 hidroelektrana koje su u aktuelnoj bazi podataka, 1640 su u fazi analiza i planiranja, 298 već je izgrađeno, a 32 su u izgradnji.

Činjenica je da mnoge reke, klisure i divni predeli još nisu zaštićeni u centralnom delu Balkanskog poluostrva.

Na Balkanu zaštićena područja pokrivaju od 10 do 15 odsto ukupne površine. Čak 32 odsto novih projekata o hidrolektranama odnosi se na strogo zaštićena područja, a 17 odsto na druga zaštićena područja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво