„Potera“ u Desetoj beogradskoj gimnaziji

Kviz „Potera“ koji se emituje na Prvom program RTS-a, dobio je svojevrsnu školsku verziju u Desetoj beogradskoj gimnaziji. Takmičari su učenici a tragači – profesori.

Gimnazijska Potera je osim zabave i druženja, đacima ponudila zanimljiv metod učenja. Marko Krža, učenik Desete beogradske gimnazije „Mihajlo Pupin“ je učestvovao u takmičarskom delu u kom je, kako kaže, jedva čekao da „stane na crtu“ profesorima.

Učenica Danijela Lazović, se oprobala u ulozi voditelja, dok je Davidu Petroviću kviz bio nezaboravno iskustvo uz mnogo smeha među učesnicima koje je bodrila brojna publika.

U timu organizatora kviza koji broji oko 50 ljudi, je i Vladan Živković, bivši učenik Desete beogradske gimnazije. „Bila mi je čast da smišljam pitanja na koja će odgovarati moji bivši profesori. Poenta je bila i u tome da pokažemo profesorima da nije moguće sve znati, pa možda čak ni iz njihove oblasti“, istakla je Danijela.

Humanitarni karakter

U školskoj „Poteri“, takmičilo se sedam maturantskih odeljenja, a osma ekipa bila je sačinjena od štićenika dva doma za decu bez roditeljskog staranja „Moša Pijade“ i „Drinka Pavlović“ i od učenika osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“.

Jovica Plavšić, profesor hemije, organizator kviza i autor pitanja kaže da mu je bilo zanimljivo da spoji učenike i nastavnike u jednom potpuno drugačijem ambijentu: „Bio je to javni čas, sa koga su đaci mogli opravdano da pobegnu od profesora ako su imali dovoljno znanja. Učenici su sami predlagali tragače koji su bili opasni lovci, ali ni đaci nisu bili lak plen“, objašnjava Plavšić.

Gosti iz Francuske

Biljana Samardžija, profesorka računarstva i informatike i autor softvera za kviz kaže da je noće provodila ispred laptopa kako bi napravila što verniju verziju kviza i prilagodila je učenicima Gimnazije.

„Lako je danas biti školovan, teško je biti obrazovan. Ako pod obrazovanjem podrazumevamo to da se učenicima šire vidici, želje i mogućnosti da od sebe naprave svestrane i kvalitetne ličnosti, onda smatram da je ovaj kviz jedna od takvih aktivnosti koja u tome pomaže“, smatra Samardžija.

Nagrada pobednika je ustupljena ekipi iz domova za nezbrinutu decu. Sledeća, internacionalna potera, zakazana je za kraj marta, kada će specijalni gosti - učesnici u kvizu, biti gimnazijalci iz Francuske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво