Urođene anomalije novorođenčadi mogu se uspešno lečiti

U društvu se značaj prenatalne dijagnostike pogrešno tumači. Smatra se da, ukoliko beba ima anomaliju, trudnoću treba automatski prekinuti. Roditelji, nažalost, ne znaju da je možda to njihovo jedino dete i da će operacijom – bila ona komplikovanija ili ne, imati zdravo dete i nastavak svoje loze, odnosno imaće radost sledećih osamdeset godina života, ističe prof. dr Marija Lukač, specijalista dečje hirurgije i šef Odeljenja neonatalne hirurgije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Урођене аномалије новорођенчади могу се успешно лечити Урођене аномалије новорођенчади могу се успешно лечити

Kad ginekolog posumnja da se radi o nekoj anomaliji ploda, onda trudnicu upućuje na Konzilijum za prenatalnu dijagnostiku. Konzilijum, osim ginekologa specijalizovanih za utvrđivanje anomalija nerođenih beba, čine i kardiolozi koji rade ultrazvuk nerođenim bebama, zatim dečji hirurzi, dečji urolozi, neurohirurzi, genetičari i neonatolozi.

Konzilijum donosi odluku o postojanju anomalije, daljem toku trudnoće i eventualnom ishodu trudnoće. Ovo je veoma značajno jer se danas majke transportuju pre porođaja u tercijerne ustanove koje su blizu neonatalnih odnosno hirurških centara koji će zbrinjavati novorođenče.

Time se izbegava transport bebe sa urođenom anomalijom, već majka dolazi na planirani porođaj u centar koji je osposobljen da to rešava i gde je tim lekara spreman da odmah preuzme bebu. Suština je da se beba adekvatno i što kvalitetnije leči.

Srećom, većina anomalija, osim ako su vezane za hromozomske anomalije, praktično su izlečive i imaju dobru prognozu. Naši lekari to objašnjavaju roditeljima na Konzilijumu, premda šira populacija još uvek je slabo edukovana – već dolaze sa idejom da, ako dete ima neku manu, treba prekinuti trudnoću.

Koje se dijagnostičke procedure primenjuju u Vašoj ambulanti?

U našu ambulantu dolaze bebe uzrasta do mesec dana u slučaju da povraćaju usled hipertrofične stenoze pilorusa, koja ima za osnovu hirurško oboljenje u prvih mesec dana. Zatim bebe gde izostaje stolica, koje imaju problem sa pupkom, kilu ili nespušten testis.

Bebe koje imaju otkrivenu neku tumefakciju ili neku infekciju, bilo da je to infekcija zgloba ili infekcija posle vakcine – vrlo je širok dijapazon dijagnostičkih procedura koje kasnije lečimo.

Isto tako kontrolišemo sve bebe koje smo prenatalno ili posle rođenja dijagnostikovali i one koje smo operisali na našoj klinici. Mi kontrolišemo naše pacijente praktično sve do osamnaeste godine, odnosno, dok je to njima potrebno.

Odakle dolaze pacijenti?

Pacijenti dolaze iz cele Srbije zato što su naša klinika i Institut za majku i dete tercijerni centri osposobljeni za kardio-hirurške i druge složene operacije. Imamo i pacijente iz regiona, pre svega iz Crne Gore, Republike Srpske, a za neke složene anorektalne anomalije i iz Makedonije i Hrvatske.

Odeljenje neonatalne hirurgije na Univerzitetskoj dečjoj klinici osnovao je 1976. godine profesor Stojan Živković, inače đak britanske škole dečje hirurgije, po uzoru na prvo hirurško neonatalno odeljenje Dečje bolnice u Liverpulu. Od 2004. godine, to odeljenje radi sa Odeljenjem pedijatrijske neonatologije u cilju zajedničkog multidisiplinarnog pristupa lečenju novorođenčadi.

Koje su to anomalije i teška oboljenja sa kojima se dete rađa a zahtevaju neposredno hirurško lečenje, otkriva doc. dr. Sanja Sinđić Antunović, koja vodi tročlani tim neonatoloških hirurga.

Anomalije sa kojima se deca rađaju, a zahtevaju neposredno hirurško lečenje, obično su veoma složene, čak i kada se radi o najjednostavnijim preponskim kilama, koje se u tom uzrastu najčešće pojavljuju u vidu komplikacija sa uklještenjem creva.

Naravno, ima i onih anomalija koje su značajno složene i teške, kao što su poremećaji u razvoju mozga, kičmene moždine, poremećaji u razvoju jednjaka sa, vrlo često, nedostatkom gotovo čitavog grudnog dela jednjaka, zatim sa prekidima u kontinuitetu creva, nedostatkom dijafragme i razvojem abdominalnih organa u grudnom košu tokom devet meseci prenatalnog fetalnog razvoja.

Takođe su to veoma kompleksne anomalije nedostatka prednjeg trbušnog zida sa svim organima koji se razvijaju u plodovoj vodi, odnosno koji su po rođenju deteta izloženi u potpunosti spoljašnjoj sredini.

Postoji i vrlo širok dijapazon anomalija koje su vezane za nedostatak analnog otvora i brojni urođeni tumori, koji veoma često daju neobične deformitete novorođenog deteta.

Koje hirurške intervencije izvodite i koliko su ti zahvati uspešni?

Postoje procedure koje treba da se poštuju neposredno po rođenju da bi se prevenirale komplikacije koje su za život opasne, a time edukujemo brojne generacije neonatologa pedijatara koji rade u porodilištima.

Zahvaljujući tome, danas dobijamo spremnu decu za hirurško lečenje, tako da se i u najtežim slučajevima hirurško lečenje uspešno obavlja i ima veoma dobar ishod.

Posebno smo ponosni na uspešno reševanje veoma retkih i veoma teških anomalija nedostatka grudnog dela jednjaka. Operisali smo sedam bolesnika – kod troje smo morali jednjak da nadoknadimo želucem, a kod četvoro njih smo savremenom metodologijom putem produžavanja slepih okrajaka uspeli da uspostavimo kontinuitet jednjaka.

Sa druge strane, postoje veoma teške i kompleksne anomalije koje su vezane za nedostatak analnog otvora. Umesto sva tri normalna otvora kod ženskog deteta, mokraćnih puteva, unutrašnjih genitalija i crevnog puta, sva ta tri puta se ulivaju u jedan kanal. To je veoma retka anomalija koju ne prepoznaju čak ni dečji hirurzi. Mi smo ovde učili od vrhunskih autoriteta i sada uspešno izvodimo te operacije.

Danas primenjujemo modernu operativnu tehniku i u operacijama megakolona – funkcionalnog poremećaja creva, što smatramo velikim uspehom. To je oboljenje koje se nekad lečilo sa nekoliko operacija -–do druge godine života dete je obično imalo stomu i kesu, gde je išla stolica dok se ne završi lečenje. Danas se radi operacija kojom u jednom aktu kroz analni otvor, bez ožiljka na prednjem trbušnom zidu, bez ikakvih posledica i komlikacija, dete je zdravo a hospitalizacija vrlo kratko traje, dok se operativni zahvat završava već u prva dva meseca života.

Da li sarađujete sa kolegama iz inostranstva, u smislu razmene iskustava i daljeg usavršavanja?

Da, mi stručnu saradnju održavamo u kontunuitetu i to su zaista vrhunski autoriteti u dečjoj hirurgiji iz Velike Britanije, Francuske i SAD.

Sa druge strane, naša satisfakcija je velika i zato što, za razliku od drugih grana hirurgije uopšte, pa čak i dečje medicine, neonatalna hirurgija omogućava da potpuno izlečimo dete i da mu omogućimo normalan rast i razvoj, da od njega sutradan postane zdrav odrastao čovek. U tome je naše veliko zadovoljstvo i naš veliki entuzijazam.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво