Читај ми!

Odgovori lekara, 14. 1. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ rešavaju Vaše nedoumice samo na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

I ove srede smo Vaša on-lajn ordinacija. Lekari doma zdravlja „Savski venac“ odgovovarali su na Vaša pitanja.

Savet srede: Da li ste znali da se antioksidansi smatraju „dobrim momcima“, koji štite naše telo od raznih bolesti poput: reumatskih, malignih, Alchajmerove. Vitamin Ce, vitamin E, vitamin Be, selen spadaju u najbolje antioksidanse. Zato ih zapamtite.

Pitanje: Zašto je važan hormon štitne žlezde(TSH)? Imam 52 godine, vrednost tog hormona mi je 55, uzimam lekove. Osećam kako mi se nekada pojedini delovi ohlade, a posle toga bole? Da li je to samo posledica poremećaja rada štitne žlezde ili nešto drugo? (D.M)

Odgovor: TSH je tireostimulirajući hormon koji luči hipofiza (nalazi se u udubljenju na bazi lobanje), a on kontroliše lučenje hormona iz štitne žlezde. Porast TSH ukazuje na hipotireozu tj. smanjenu funkciju štitne žlezde. Simptomi hipotireoze su: nepodnošenje hladnoće, povećanje telesne težine, pospanost, zatvor, suvoća i perutavost kože, bolni grčevi u mišićima, promuklost parestezije, otoci, usporen rad srca, hladna koža, usporeni pokreti, gruba koža i kosa.

Ako su se biohemijski parametri popravili trebalo bi i simptomi da se povuku. Poremećaj štitne žlezede može dakle izazvati osećaj hladnoće u telu, ali mogu i mnogi drugi poremećaji. Najbolje da se javite na pregled vašem izabranom lekaru koji će utvrditi pravo poreklo vaših tegoba (Dr Milica Mugoša)

Pitanje: Imam nekoliko pitanja u vezi sa hroničnim koksaki virusom. Da li osoba koja ga ima moće da se bavi sportom? Da li dovodi do srčanih oboljenja i koliko je potrebno vremena da se to utvrdi? Da li oštećuje pankreas i kako se prenosi? (M.Z)

Odgovor: Prisustvo antitela na koksaki ne znači istovremeno postojanje bolesti. Rezultate je potrebno tumačiti u skladu sa simptomima, EKG-om, rezultatima ultrazvučnog pregleda srca. Prenosi se feko-oralnim putem i može da dovede do raznih srčanih oboljenja u slučaju pada imuniteta. Ipak, u većini slučajeva je asimptomatska infekcija. Nije poznato da pravi oštećenja pankreasa. Specifičnog lečenje ovog virusa nema, osim tretmana simptoma i mirovanja. Konsultacija  kardiologa je neophodna za bavljenje sportom. (Dr Milena Turubatović)

Pitanje: Zanima me kolika je granica normalnog krvnog pristika kod dece od 15 do 18 godina i koliki je normalan broj otkucaja srca u minutu? (M.K)

Odgovor: U tom dobu, neophodno je upoređivanje dobijenih vrednosti krvnog pritiska sa percentilima krvnog pritiska za određeni uzrast, pol i visinu. Svakako, vrednost krvnog pritiska u dobnom periodu koji ste naveli, normalno je da bude niža od 120/75 mm Hg. Normalan broj otkucaja srca za navedeni dobni period je između 60 i 100 otkucaja u minutu. (Dr Sandra Mrđa)

Pitanje: Šta znači kada imate osećaj vrućih nogu, a one u stvari nisu vruće na dodir? (M.D)

Odgovor: Razlozi mogu biti različiti. Najčešće je reč samo o premoru, ali nekada su u pitanju i drugi razlozi: atletsko stopalo (infekcija stopala izazvana gljivicama), mneuropatija odnosno oštećenje nerava kao posledica šećerne bolesti, konzumiranje alkohola, nedostatak vitamina Be ili folne kiseline. Preporuka je da izbegavate alkohol, kofein i nikotin, nosite komotnu obuću, odmarate se sa podignutim nogama. Posetite obavezno svog lekara. (Dr Snežana Kalabić)

Pitanje: Šta je uzrok preteranog mašćenja kože, a posebno u delu gde raste kosa? Ako dva dana ne perem kosu, osećam zategnutost kože na temenu. Posle pranja kose, skinem naslage i naslage masnoće. Nemam zdravstvene probleme, ne pušim, ne pijem, šećer mi je 4,2. (O.Đ)

Odgovor: Mislim da je kod Vas reč o Seboroičnom dermatitisu (hronična dermatoza praćena povećanim lučenjem sebuma). Uzrok je genetika i hormonalna i vegetativna disfunkcija. Savetujem Vas da posetite dermatologa, kako biste dobili adekvatnu terapiju. (Dr Snežana Kalabić)

 

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво