Борба против самоће као против епидемије – агенције, удружења, сајтови

„Фортуна“ још постоји и за трећину више усамљених људи тражи њихову помоћ, а сајтове за упознавање немогуће је избројати. Данас је све више оних који због презаузетости и трке за каријером не стижу да се баве својим емотивним животом. У последње време, баш из тог разлога, обраћају се удружењима грађана и агенцијама.

Помоћ највише траже они између 35 и 50 година, али има и млађих, а и знатно старијих. Највише их је из Београда, Новог Сада, има их и иностранства. У једном од најстаријих удружења за брачно посредовање, „Фортуни“, кажу да је у последњих тридесетак година број усамљених људи порастао за 30 одсто.

„Мислим да ситуација неће бити боља. Скоро 50 одсто, тачније 47 одсто људи у Србији је ван брачне везе. Самоћа и отуђеност, постали су једна епидемија“, каже Љиљана Лепшановић Живановић из удружења „Фортуна“.

Док на западу више гледају колико ко зарађује него коју школу је завршио, код нас је став по питању образовања другачији. Већина мушкараца сматра да је интелектуални ниво жене битнији од школске спреме, зато што, према њиховом мишљењу, школа није мерило успешности. Жене, ипак, предност дају дипломи.

„Ништа се није променило, што се тиче предрасуда у оваквом начину упознавања. Доласком у агенцију, морате учинити неки напор, изаћи из неке зоне комфора. Морате да рашчистите сами са собом, рећи да сте сами и да желите да будете са неким“, додала је Љиљана.

Модеран живот донео је и модерне трендове упознавања. Некима се чини да је боље преко интернета тражити партнере, и то објашњавају тиме да је лакше кружити по виртуелним собама за ћаскање, него излазити и пити кафу са неким. Појавили су се и специјализовани сајтови и форуми који су као огласне плоче.

„Ми излазимо у сусрет, пружамо консулстантске услуге о томе како направити један добар профил, интересантан и који привлачи пажњу“, рекао је Ђорђе Сокановић испред сајта за упознавање Лепотица и звер.

Људи пре или касније схвате да су несрећни кад немају никог поред себе. Веза преко интернета може бити само први корак, али виђење је оно што људе зближава. А о томе колико остају заједно, говоре подаци Републичког завода за статистику. Последњих година пада број склопљених бракова, а расте број развода.

„Од 2014. до 2018. године број закључених бракова је у паду за тачно четири одсто. Од 9.408 колико је склопљено у Београду за 2014. годину имамо пад на 9.053 у 2018. години“, изјавила је Гордана Јордановски.

Резултати последњег пописа становништва указују на то да је готово половина грађана Србије неудата и неожењена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво