Почиње период највећих миграција на свету – Кинези крећу на дочек Нове године

Прослава Кинеске нове године почиње тек за две недеље, али Кина се већ суочава са миграцијама становништва епских размера. Почиње Чунјун – четрдесетодневни период путовања када се Кинези враћају да заједно са својим породицама прославе Нову годину, односно Пролећни фестивал.

Кинеска Нова година нема фиксиран датум, већ варира сваке године. Најчешће, она почиње доласком младог месеца крајем јануара, а завршава се крајем фебруара, при пуном Месецу. За Кинезе то није Нова година већ пролећни фестивал или Лунарна Нова година.

Зато период Чунјуна почиње 15 дана пре дочека, који ове године пада 25. јануара, и трајаће до 18. фебруара. Очекује се да ће ове године бити три милијарде путовања током овог периода, што је благо повећање у односу на прошлу годину када је обављено „само" 2,99 милијарди путовања.

Од укупног броја, 2,43 милијарде путовања ће бити обављено аутомобилом, 440 милиона возом (пораст од осам одсто), 79 милиона авионом (повећање од 8,4 одсто) и 45 милиона морским путем (повећање од 9,6 одсто).

Ове бројке су запањујуће, али се Кина припремила унапред. Иако су се већ похвалили највећом светском железничком мрежом, Кина је у 2019. години изградила додатних 8,5 хиљада километара пруга, од чега је 5,5 хиљада километара брзих железница.

Брза пруга Пекинг-Џангђакоу на којој саобраћају возови без машиновође, брзином од 350 километара на сат и пруга Ченгду -Гуејанг су светле тачке које ће олакшати иначе густ саобраћај на путевима северних и западних кинеских провинција, напомиње Си-Ен-Ен.

Око 5.275 возова ће саобраћати дан уочи Кинеске нове године.

„За разлику од прошлогодишњег Чунјуна када су се појавили проблеми са недостатком карата за неке од најпопуларнијих праваца, сада је ситуација боља и путници ће лакше доћи до карте“, наводи заменик генералног директора кинеске државне железнице.

Нове технологије ће имати значајну улогу у смањивању великих загушења на железничким станицама, аутопутевима и аеродромима. Више од хиљаду железничких станица у земљи имају инсталиране системе за електронску куповину карата и електронско чекирање, што у многоме убрзава проток путника.

Прошле године отворен је и дугоочекивани међународни аеродром у Пекингу. Из канцеларије за цивилну авијацију Кине истичу да ће аеродром имати преко 190 милиона путника у периоду Кинеске нове године, што је за 15 одсто више летова него иначе.

Технологија ће помоћи и пилотима у случају слабе видљивости, како би се смањиле шансе за кашњење летова током неповољних временских прилика, а на аеродрому је уведена и технологија препознавања лица и аутоматске технологије за безбедносне провере.

Аеродроми у Кини имају сваког дана заказано најмање 17.000 летова, што је за 13,3 одсто више у односу на прошлу годину.

У функцији је укупно 790 хиљада аутобуса и 19 хиљада бродова који ће превозити Кинезе из дијаспоре својим кућама. Изграђено је и додатних 330.000 километара аутопутева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво