Весела, Нишлијка у Наси

Нишлијка Весела Танасковић провела је пет месеци у Насином истраживачком центру у Калифорнији, где је представила своју докторску дисертацију под називом „Пошумљавање Сахаре“. За открића у дисертацији коју је радила на Техничком факултету у Бечу, заинтересовао се и град Дубаи.

Докторска дисертација Нишлијке Веселе Танасковић о пошумљавању Сахаре, нуди решење за највећи проблем човечанства – штетну емисију гасова и угљен-диоксида. Уз помоћ вештачке интелигенције, њен рад симулиран је на Насиним супербрзим компјутерима.

„Имали смо ту привилегију да будемо у спаваонама у којима су спавали први астронаути који су ишли на Месец. Ја само кад сам чула где ћемо да спавамо и кад сам ушла у моју собу, сва сам се најежила. Сваки дан када сам улазила питала сам се да ли је баш Нил Армстронг спавао баш овде у мом кревету“, прича Весела Танасковић, истраживач из Ниша.

Пошумљавање само једног дела Сахаре могло би годишње да апсорбује милијарду и двеста милиона тона угљен-диоксида. Планирала је да за то користи муљ и земљу из пустињских језера и аутохтоно тропско дрвеће.

„Сада треба 10 до 15 година да се направи квалитетно пољопривредно земљиште. Нашим принципом из мог доктората за то треба један до два дана“, објаснила је Весела.

По повратку из Насе, нишку научницу ангажовао је Град Дубаи, како би идеју реализовала и у њиховим пустињама.

Каже да је док је била дете, уз цртане филмове, маштала о томе да као научник спасава планету: „У Америци кажу тежи ка Месецу, па ако промашиш завршићеш међу звездама“.

Према званичним подацима ниво угљен-диоксида у атмосфери је највећи у последњих 800.000 година. Пошумљавање пустиња, које заузимају око трећину континенталног дела Земље, по мишљењу научника, најбоље је решење за горуће климатске проблеме.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво