Умерена конзумација пива јача кости

Листи корисних састојака који се налазе у пиву додат је и силицијум. Уз упозорење да је ипак у питању алкохолно пиће, стручњаци тврде да умерена конзумација пива захваљујући том састојку може допринети здрављу костију.

Садржај силицијума у биолошки прихватљивом облику у пиву је толико висок да његова конзумација у умереним количинама може благотворно да утиче на здравље костију, указује се у истраживању научника објављеном у америчком научном часопису за храну и пољопривреду (Journal of the Science of Food and Agriculture).

Аутори публикације анализирали су садржај силицијума у различитим врстама пива и утврдили да се највећа количина овог хемијског елемента, око 56 милиграма по литру, налази у сортама припремљеним са јечмом и хмељом.

Анализом безалкохолних врста пива утврђено је да су најслабије обогаћене силицијумом.

Научници при том указују да се највећи садржај силицијума у пиву налази у облику растворљиве силицијумске киселине H2SiO4, коју организам лако апсорбује.

Према подацима медицинских истраживања, силицијум је веома важан за развој коштаног система организма, тако да аутори истраживања сматрају да умерено конзумирање пива може да потпомогне у лечењу остеопорозе.

„Испитали смо садржај силицијума у великом броју сорти пива, и утврдили утицај полазних састојака и процеса припреме на тај садржај. Најбогатије силицијумом су врсте пива припремљене уз јечам и хмељ, док пшеничне сорте садрже мању количину тог елемента", објаснио је Чарлс Бемфорт, аутор публикације из Калифорнијског универзитета у Девису.

Ипак, стручњаци препоручују умерено конзумирање јер је ипак у питању алкохолно пиће и упркос позитивним ефектима на неке делове организма, утврђено је унос већих количина да може оштетити јетру, али и друге органе. 

Пиво је један од најстаријих напитака о чему сведоче писани подаци о његовом справљању из доба строг Египта.

Готово свака супстанца која садржи угљене хидрате, нарочито шећер и скроб, природно је склона ферментацији, што је део процеса справљања пива.

Постоји велика вероватноћа да су напици који су претеча течности коју данас називамо пиво независно припремани у многим културама широм света, а да знање о процесу није пренесено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво