Пливачи на мети стомачног грипа

Купање у јавном базену, језеру, у реци или океану повећава ризик од заразе стомачним грипом, указују аустралијски стручњаци. Ипак, не треба одустати од рекреативног купања, јер је ризик од инфекције стомака мали у поређењу са предностима пливања.

Уколико сте љубитељи купања у јавном базену, реци, језеру или океану, ризикујете добијање гастроентеритиса познатијег као стомачни грип.

Тим аустралијских стручњака са Универзитета у Мелбурну пратећи више од 2.800 одраслих особа и деце током 15 месеци, закључио је да је вероватноћа оболевања од гастроентеритиса већа током недељу до две дана после рекреативног купања.

Гастроентеритис представља запаљење система органа за варење које изазивају вируси, бактерије или гљивице. Међу симптомима које људи обично сврставају под термин „стомачни грип" спадају бол у стомаку, повраћање, дијареја и повишена температура.

Заражена храна или вода за пиће најчешћи су извори стомачне инфекције, а и рекреативно пливање је довођено у везу са овим здравственим проблемом, али није било баш јасно колико пливање на различитим местима повећава ризик од гастроентеритиса.

Аустралијски стручњаци установили су да се ризик од инфекције стомака повећава за четвртину током недеље или две после одласка на јавни базен или после бањског купања.

Недељу дана после купања у реци или језеру ризик повећава 77 одсто, а толико се повећава и опасност од појаве гастроенетеритиса за одрасле током две недеље после купања у океану.

Међутим, тим из Мелбурна не саветује да се одустане од рекреативног купања, пре свега зато што је ризик од инфекције стомака ипак мали у поређењу са користима за здравље од аеробне активности као што је пливање.

Аустралијски истраживачи се, међутим, залажу за бољу превенцију. У Мелбурну, на пример, здравствене власти препоручују становништву да не посећују јавне базене бар недељу дана по престанку свих симптома неке инфекције која изазива дијареју.

За особе код којих је потврђена инфекција гиардиазом или криптоспоридиозом (паразитима који изазивају стомачне проблеме) препорука да се клоне базена продужава се на две недеље.

Нико, међум, не може да зна колико се људи придржавају таквих препорука. Осим тога, оне досад нису обухватале реке, језера или океан.

Аустралијско истраживање је, иначе, обављено на 600 тамошњих породица, које су током 15 месеци сваке недеље бележиле све пливачке активности, обољења, употребу лекова и путовања.

Током трајања студије међу испитаницима забележено је готово 2.700 случајева гастроентеритиса код 50 одсто учесника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво