Со непријатељ Њујорчана

Градоначелник Њујорка је, после више успешних акција забране пушења и вештачких масних киселина у ресторанима, покренуо још једну, борбу против непријатеља здравља - соли.

Све оштрије кампање за здрав живот и здраву исхрану са цигарета, алкохола и вештачких масних киселина прелазе и на „обичније" намирнице.

Здравствена служба највећег америчког града координисаће борбу на националном нивоу да се садржај соли у оброцима у ресторанима и готовој храни постепено смањује.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг признаје да воли да једе кокице и ход дог, намирнице богате сољу, али да ће личним примером подстаћи кампању.

Сматра да је со непријатељ здравља и обећава да ће учинити све да се суграђани боље хране.

„Сличан програм се већ успешно спроводи у Енглеској. Ако бисте то урадили преко ноћи, људи би приметили разлику, али постепеним деловањем у периоду од 3 до 5 година, разлика не би била видљива", истакао је први човек Њујорка.

Њујоршка кампања добровољног је карактера и обухвата градове и здравствене организације широм Америке.

Очекује се да ће прехрамбена индустрија подржати кампању градоначелника Блумберга смањењем натријума у храни, чиме би се побољшало здравље становништва.

Према речима Соње Анђели, представнице Секретаријата за здравство Њујорка, чак осамдесет одсто соли у нашој исхрани је у готовој, упакованој храни коју купујемо у продавници или у ресторану.

„Да бисмо смањили унос соли, мора је бити мање у пакованој храни и оној која се продаје у ресторанима. Само 10 одсто потиче из сланика", објаснила је Анђелијева.

Иницијатива је наишла на различите реакције. Многи произвођачи хране већ су почели да примењују препоруке. Критичари сматрају да је то ствар слободног избора.

Лекари сматрају да Американци користе два пута више соли него што би требало.

Натријум је штетан по здравље и за особе са нормалним притиском, а још опаснији за милион и по Њујорчана који болују од хипертензије.

„Циљ акције је смањење уноса соли код целе популације. Надамо се да ће корисни ефекат надвладати негативне стране, којих у овом тренутку нисмо свесни", указао је стручњак за висок крвни притисак Мајкл Алдерман.

Од високог притиска, инфаркта и шлога, сваке године умре 23.000 Њујорчана, односно 800.000 Американаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво