Породичне активности и сигуран секс

Тинејџери који свесно избегавају рискантно сексуално понашање много чешће учествују у породичним активностима, потврдило је истраживање америчких стручњака. Родитељи последњих година постају све активнији и, након сазнања да им је дете имало сексуалне односе, углавном се труде да укажу на ризике небезбедног односа.

Статистичка истраживања потврђују да чак две трећине америчких тинејџера почињу сексуални живот пре напуњених 18 година.

Најновије опсежно дугорочно испитивање показало је да, кад се адолесценти упусте у рискантну сексуалну активност, очеви реагују тако што појачавају напоре не би ли надгледали и контролисали своје „хормонце" - ћерке и синове.

Студија је обухватила 3.200 тинејџера старости између 13 и 18 година у периоду од 4 године, а спровели су је стручњаци са Бостон колеџа, Универзитета Питсбург и Универзитета Харвард.

Млади између 13 и 19 година који су пристали да буду анкетирани, били су део Националног дугорочног истраживања понашања младих, репрезентативног узорка америчких адолесцената.

Сваке године, тинејџери су обавештавали истраживаче о томе колико су родитељи упознати са њиховим активностима, колико их обавештавају о пријатељима и везама уопште.

У оквиру анкетирања, четрнаестогодишњаци су одговарали на питања о својим рискантним сексуалним „епизодама", укључујући учесталост односа, о броју партнера и евентуалним последицама небезбедног секса.

Резултати истраживања показали су да су очеви и мајке различито реаговали на сексуално понашање своје деце.

Кад се показало да су тинејџери ушли у рискантне сексуалне везе, уместо да се родитељи мање ангажују, као што се до недавно догађало, углавном су се очеви помало панично и нагло укључивали у „истрагу", инсистирајући да сазнају што је могуће више о пријатељима и активностима своје деце.

У исто време, мајке би сачувале „хладну главу" и без много узбуђења разговарале са децом, посебно ћеркама, којима су, први пут, отворено причале о сопственим првим сексуалним искуствима и указивале им на ризике прераног и, посебно, небезбедног секса.

Ови резултати су у потпуној супротности са показатељима ранијих истраживања у којима је утврђено да су родитељи негативно реаговали али да су се, после ових спознаја, мање ангажовали у контроли дечјег понашања.

Истраживање је такође идентификовало учешће породице као неке врсте „склоништа". Посебно је установљено да ће се тинејџери, који учествују у уобичајеним, рутинским породичним догађајима, као што заједнички обеди или „акције" у уређивању врта или спремању куће, много ређе упуштати у ризичне сексуалне односе.

У исто време, истраживачи су утврдили и да тинејџери који свесно избегавају рискантни секс, много чешће са задовољством учествују у породичним активностима.

„Истраживање је осветлило сложену игру у односима између родитеља и њихове деце, адолесцената", нагласила је Ребека Левин-Коли, професорка едукативне и примењене психологије на Бостон колеџу.

„Узимајући у обзир приметни негативни потенцијал последица рискантних сексуалних односа у адолесцентном узрасту, резултати истраживања требало би да појачају родитељску контролу али и активно ангажовање у успостављању односа поверења и отворености између родитеља и деце", закључила је професорка Левин-Коли у изјави за часопис „Сајенс".

Остраживање је делимично финансирао и Национални институт за дечје здравље и хумани развој „Јунис Шрајвер Кенди".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво