Одложио свадбу да помогне у борби против коронавируса, али смрт је била бржа

У кинеском граду Вухану колеге су се опростиле од Пенга Јинхуа, 29-годишњег лекара који је одложио своју свадбу како би помогао у борби против коронавируса. Преминуо је од последица коронавируса, остављајући иза себе трудну супругу.

Пенг Јинхуа, стручњак за рсепиратароне болести, заразио се док је лечио пацијенте од новог коронвурса у Првој народној болници у кинеском граду Вухану, епицентру епидемије. Пенг је хоспитализован 25. јануара, а умро је прошлог четврка око 22 сата, упркос напорима лекара да га спасу.

Колеге се Пенга сећају као искреног, оптимистичног и вредног човека, који је увек био спреман да помогне.

„Пенг је радио без престанка 48 сати када је избио вирус. Клиника није имала довољно лекара и желео је да помогне својим колегама. Био је једини мушкарац на одељењу изузев директора“, објашњава удовица Пенга Јинхуа.

Пенг и његова супруга венчали су се у новембру 2017. године, али свадбено весеље је одложено за 1. фебруар ове године, јер је Пенг био на специјализацији. Упркос томе што му је болница дала слободне дане због свадбе, Пенг је одлучио да одложи весеље и остане уз своје колеге током епидемије. Никада није стигао да пошаље позивнице, које још увек стоје у ормарићу у његовој канцеларији.

„Обећали смо му да ћемо доћи на његово славље када изборимо ову битку“, каже Ђијанг Ђунсија, Пенгова колегиница.

Када је број оболелих почео драстично да скаче, Пенг је схавио да је ситуација ушла у критичну фазу. Позвао је супругу и питао да одложе свадбу.

„Рекао је да не би требало да правимо свадбу док траје епидемија. Рекао је да је то дужност лекара, подржала сам га“, додаје Пенгова супруга.

Првог дана када је успостављено одељење за изолацију, свих 130 кревета било је заузето, а Пенг је као веома посвећен лекар радио без престанка.

„Иако носимо заштитна одела забринути смо због ризика од заразе. Рекао ми је да је као мушкарац довољно јак да може да прими још пацијената“, наводи ЧенХао, шеф респираторног одељења.

Међутим, у вечери дочека кинеске Нове године 24. јануара, код Пенга су се појавили симптоми вируса – изгубио је апетит и добио температуру. Следећег дана потврђено је да је инфициран новим коронавирусом. Како му се стање погоршало, 30. јануара, пребачен је на интезиву негу у најбољој болници у Вухану.

„Осећам као да сам изгубила блиског члана породице“, искрена је Пенгова колегиница Линг.

Болница у којој је радио отворила је меморијалну салу која ће увек подсећати на Пенга. Доктори и друге колеге одали су му пошту и уписали се у књигу жалост, пре него што су наставили да спасавају животе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво