Емоције код деце и како реаговати на њих

Плач, љутња, смех – деца и те како знају да покажу своја осећања. У то смо се сви више пута уверили. Како се ове емоције развијају, шта која од њих значи и како да се понашају родитељи у тим ситуацијама?

Рани развој детета подразумева – физички, когнитивни, социјални и емоционални развој. Када је реч о последњем, од најранијег узраста беба и те како зна да нам покаже да ли јој је нешто пријатно или непријатно.

„У првим годинама развоја код детета се развију практично све емоције које су нама данас познате. Развија се стид, туга, кривица. Све што данас знамо као одрасли, то се развија у тим раним фазама, у тим првим годинама живота“, објашњава психолошкиња Ирена Корићанац.

Све ове емоције помажу детету да се оријентише у свету.

„То је онај тренутак када дете усвоји вештину да хода и да се одваја од родитеља. И ту је јако важно, да родитељ дозволи детету да оде у свет, ми то волимо да кажемо да је за дете одлазак у другу собу, као за одраслог одлазак у џунглу. Оно оде, уплаши се, врати се брзо. То је јако битно, да родитељ препозна страх, понегује дете, али да га пусте чим жели поново да се развија“, каже Ирена Корићанац.

Са друге стране, љутња код деце је често усмерена на то да нешто желе, али не знају како то да покажу, сем на драматичан начин викањем и бацањем.

Са чиме су повезани љубав и туга?

„Када осећа љубав, осећа да је вредно, да је вољено као биће. Тугу осећа када је угрожен неко до кога му је стало или нека његова вредност до које му је стало“, наводи психолошкиња.

Године не утичу на појаву љубоморе.

„Љубомора се јавља обично са неком трећом особом. Када се роди млађе дете. Да ће изугубити љубав“, истиче Ирена Корићанац.

Деца емотивније доживљавају свет од одраслих и за то нам нису потребни докази, погледајте само како реагује дете, а како одрасла особа у одређеним ситуацијама. Зато је важно да будете добар пример свом детету.

„У реду је да буде љуто, али не и да удари друга. У реду је да свака породица има различите, норма, али треба каналисати дете да се у складу са ти понаша. Са пуно стрпљења и пуно љубави и схватања да дете не ради намерно, они учи као што хода, учи шта са тим, осећањима да ради“, објашњава Ирена Корићанац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво