Први доказ о утицају паметних телефона на физичке промене мозга

Зависност од паметних телефона мења облик и величину људског мозга, на сличан начин као што се то дешава код наркомана, показују нова истраживања.

Снимци направљени магнетном резонанцом и мултислајсним скенером, откриле су да мозак људи, који су зависници од паметних телефона, имају мању количину сиве материје у неким кључним деловима мозга. 

Ранија истраживања показују да мобилни телефон некада доживљавамо као део тела и да 26 одсто људи често тражи мобилни телефон док га заправо – држе у руци.

Снимци рађени за потребе новог истраживања су открили смањену активност у мозгу код зависника од паметних телефона у поређењу са онима који то нису.

Слични обрасци и трендови смањивања сиве материје, такође су забележени код мозга наркомана.

Немачки истраживачи су током испитивања упоредили снимке 22 особе које су зависне од паметних телефона са снимцима 26 особа које немају ту врсту зависности.

Студија је објављена у часопису Addictive Behaviors.

„У поређењу са контролном групом, појединци са зависношћу од паметних телефона показали су мањи волумен мозга у деловима као што су лева предња инсула, и неки делови кортекса“, навели су стручњаци са Хајделберга.

Додају да је ово први физички доказ повезаности употребе паметних телефона и физичких промена на мозак.

Деца и спавају поред телефона 

Смањење сиве материје у мозгу иначе је у вези са зависношћу од бројних супстанци.

„Паметни телефони су у врло широкој употреби па ова студија доводи у питање њихову безопасност, нарочито код појединаца који могу бити изложени повећаном ризику и развоју зависности“, наводи се у студији.

Зависност од паметних телефона све је већа брига међу научницима и медицинским радницима јер нарочито деца све више времена проводе на мобилним телефонима.

Недавно је један извештај открио је да већина седмогодишњака (53 одсто) поседује мобилни телефон, а до 11. године, деветоро од десеторо деце, поседује свој мобилни телефон. Већ у средњој школи, сви имају мобилни телефон.

Такође је откривено да 57 одсто деце спава са телефоном остављеним поред кревета, а 39 одсто младих кажу да „не би могли да живе без телефона“.

Истраживачи кажу да налази показују у којој мери телефони могу „доминирати дечјим животима“.

Распрострањеност употребе телефона узрокује забринутост, јер су физиолошке и друге последице још увек слабо разумљиве и недовољно истражене.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво