Прехладу треба прележати код куће, а не са њом долазити на посао

Најчешћи узрок због којег се не долази на посао, према подацима Британског завода за статистику су прехладе. Осим регулисања папира, боловања и спремности на мању плату, важно је и добро проценити када сте спремни да се после болести вратите на посао.

„Много тога зависи од тога коју врсту посла обављате. Ако радите са великим бројем људи, са децом или у здравству, останите код куће“, каже Амир Кан, лекар опште праксе.

На пример, ако нисте радили неколико дана због проблема са повраћањем и дијарејом, требало би да останете код куће макар још 48 сати након последње епизоде повраћања или дијареје.

Када је у питању прехлада, др Ен Робинсон сматра да, онда када се осећате довољно добро и снажно када ујутру устанете, вероватно, сте способни да се вратите на посао, али ипак преузмите мере предострожности да заштитите колеге.

„Обавезно је остајање код куће ако имате повишену температуру, јер то обично значи да сте заразни. Кијањем и кашљањем, ширите болест и зато је неодговорно вратити се на радно место“, каже др Кан.

Прехлада може бити заразна неколико дана након појаве симптома, па чак и до две недеље.

Ако сте добили грип, очекујте да ћете бити заразни и до недељу дана. Ако сте на послу у близини особе која има грип, вероватно ћете га добити у оквиру пет дана.

Како спречити, а не лечити

Ипак, можете предузети мере како бисте то спречили.

„Ризик да вас нападну клице, директно је пропорционалан близини болесне особе“, каже Робинсон и додаје да је избегавање болесних колега на послу сасвим у реду, да се треба држати на одстојању од заразних особа и да не треба делити посуђе, оброк, шољице за кафу...

Наравно, редовно прање руку, посебно пре јела је обавезно. Није лоше ни имати при себи џепну бочицу гела за дезинфекцију руку. Тај гел можете искористити и за брисање радног стола, тастатуре рачунара, заједничких површина на послу. То је важно јер поједини вируси могу да живе и недељу дана на на тврдим површинама као што су радне површине, док вирус грипа траје у таквим условима 24 сата, пише Гардијан.

„Радите на јачању имунитета, осигурајте себи довољно сна, смањите стрес и редовно вежбајте. Једите доста зеленог поврћа“, саветује Кан.

За крај, важно је имати на уму да смо вирусима изложени све време.

„Немојте кривити искључиво колеге што сте се разболели, можда вирус нисте покупили од особе која кија за столом поред вас. Вируси су и у градском превозу, кафићима, ресторанима, тако да - будите поштени и водите рачуна о сопственој заштити“, закључује др Кан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво