Страх од новог коронавируса и ван граница Кине

Мистериозни корона вирус, од кога су у Кини до сада преминуле две особе, а око 50 је заражено, изазива све већу забринутост у свету. На аеродромима у Сједињеним Америчким Државама и неколико азијских земаља појачана је контрола путника. Светска здравствена организација упозорава на могуће ширење епидемије.

Први случај загонетне упале плућа откривен је крајем прошле године код једног 69-годишњег мушкарца у Вухану, у средишту Кине. Добио је акутну упалу срчаног мишића, отказали су му бубрези и још неколико органа, након чега је преминуо.

Код још четири особе пронађен је вирус, али је њихово стање стабилно. Истрагом је утврђено да су неки пацијенти били продавци на пијаци морских плодова, па је општина наредила њено затварање и дезинфекцију. Још три случаја болести откривена су у Тајланду и Јапану.

„Упозорили смо становништво да буде опрезно када путује у Кину и враћа се из ње. Не можемо људима забранити да путују и зато појачано надзиремо особе за које се сумња да су заражене а којима дајемо одговарајућу терапију“, објашњава Анутин Чарнвиракул, министар здравља Тајланда.

Непознати вирус називају и рођаком смртоносног САРС-а, од кога је у Кини и свету пре 17 година умрло скоро 800 људи. Додатни страх изазива то што још није откривено порекло вируса, нити његов епидемијски потенцијал.

Припрема за епидемију

„За сада је његово преношење с човека на човека ограничено, али се припремамо за могућу епидемију. Нема специфичне терапије, али постоје третмани који су коришћени код заразе вирусом МЕРС и разматра се њихова примена“, истиче Марија ван Керхов из Светске здравствене организације.

„То је нова болест. Што раније утврдимо порекло вируса и његове особине, боље ћемо заштитити америчке грађане“, каже Ненси Месонијер из америчког Центра за контролу и превенцију болести.

У ишчекивању велике миграције Кинеза током новогодишњих празника, на аеродромима у Њујорку, Лос Анђелесу и Сан Франциску појачан је надзор путника.

Надгледање путника из Вухана појачано је и на аеродромима у Сингапуру, Јужној Кореји, Тајланду, Хонгконгу. Стручњаци, међутим, кажу да то није довољано да се спречи епидемија, јер су симптоми попут кашља, температуре и малаксалости врло слични другим респираторним обољењима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво