Свирање у бенду као терапија

У Вршачкој специјалној болници за лечење психијатријских болести музику користе као лек. Није реч о музикотерапији, али се против болести боре и тако што су основали мешовити болнички бенд, у којем пацијенти, лекари и запослени свирају и певају заједно. Припреме за свирку за новогодишњу ноћ увелико су у току, а бенд, у овом саставу, наступа први пут.

Рихар Бугаринов, дугогодишњи је пацијент вршачке специјалне болнице за лечење психијатријских болести. Музика је његова страст још из детињства, па је радо прихватио да буде стални гитариста болничког бенда „Ремисија“.

„Мени то пуно значи зато што сам навикао на музику, једноставно не могу без ње. Ја највише волим 'Црвену јабуку', њих обожавам, после 'Бјело дугме', Бајагу и тако, нешто страно, стари евергрин“, каже пацијент Рихард Бугаринов.

Није у питању, кажу психијатри, структурисана музикотерапија, али је сигуран начин повезивања, стицања поверења и осећаја одгворности.

„То се показало као велико задовољство, активност наших пацијената, подизање њихове воље, креативности, самопоуздања и чинило је да се осећају подједнако важним и корисним члановима нашег друштва“, објаснила је Татјана Воскрсенски, директорка Специјалне болнице.

Први наступи у новом саставу

Први пут у овом саставу бенд „Ремисија“ наступаће током новогодишње ноћи. 

„Ближе се новогодишњи празници тако да ћемо имати журку за пацијенте, а претпостављамо да ћемо наступити на оној нашој званичној прослави болнице где сво особље болнице слави Нову годину тако да су то нека прва два наступа која нам се смеше“, најавила је др Сања Калаба, специјализант.

У овом необичном музичком саставу тренутно свирају два лекара, економ, радни терапеут и два пацијента. Аудиција за бубњара недавно је отворена и чланови се искрено нада да ће то место ускоро попунити још један пацијент.

„Мислим да је ово генерално добра ствар и да је ова врста ангажмана одлична. Добар део њих жели да нам се прикључи с времена на време што ми апсолутно подржавамо, нама је свака врста сарадње дргаоцена“, истакао је административни радник Филип Карнак.

Свирка за новогодишњу ноћ је прва у низу, кажу чланови бенда, надају се да ће и друге установе сличног типа бити заинтерсоване да их чују, а можда се, кажу, тај рад и њима допадне, па и они направе нешто слично јер је ово, кажу, лековито.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво