СЗО упозорава: Број оболелих од малих богиња све већи

Светска здравствена организација саопштила је да је прошле године у свету близу десет милиона људи било инфицирано малим богињама.

Од последица малих богињa, умрло је 140.000 хиљада оболелих, углавном деце млађе од пет година која нису била вакцинисана.

У Светској здравственој организацији упозоравају да је ситуација у овој години много гора. Привремени подаци до новембра, показују да је троструко више оболелих него лане.

У Конгу, где многа деца нису вакцинисана због ратова и неквалитетних здравствених услуга, ове године умрло је више од 4.500 оболелих од малих богиња, што је више од данка који је узела ебола. У јужном Пацифику у Самои , заражено је 4.200 људи од малих богиња, а умрло више од 60 који су већином биле бебе и деца која нису вакцинисана.

„Када је у питањи наша земља, зна се да смо имали једну велику епидемију са око 6.000 оболелих и 15 смртних исхода, која је трајала 17 месеци. Међутим, током тог временског периода дошло је до наглог повећања обухвата имунизацијом, порасла је свест о значају вакцинације. Нажалост, на један болнији начин смо увидели да вакцинација нема никакву алтернативу када су у питању мале богиње. Зато апелујемо на све родитеље да тако заштите своју децу“, истиче професор др Дарија Кисић Тепавчевић.

Иначе, у Србији је вакцинација против малих богиња обавезна. Уколико дете није вакцинисано не може да се упише у вртић.

Из СЗО истичу да је потребно да 95 одсто популације буде вакцинисано како би се предупредиле епидемије, али да у светским оквирима прву дозу вакцине прими 86 одсто деце, а другу мање од 70 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво