Броколијем против загађеног ваздуха

Против загађеног ваздуха можемо се борити на различите начине – да носимо заштитне маске, боравимо у природи, држимо затворене прозоре. Међутим, не треба заборавити на исхрану. Од помоћи може бити храна богата витаминима Б, витамином Ц и витамином Е, као и омега 3 масне киселинама.

Др Драган Пајић и прим. др Весна Пантић Палибрк из Центра за хигијену Градског завода за јавно здравље Београд кажу да су поједина истраживања показала да храна може имати заштитне ефекте у случајевима када је „јако загађен“ ваздух.

Препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата витаминима Б, витамином Ц и витамином Е, као и омега 3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.

У Заводу кажу да је важно редовно уносити различите врсте воћа и поврћа – у неким радовима се посебно наглашава позитиван ефекат нпр. брокола.

Треба јести и разне врсте житарица, поред пшенице увести у исхрану и нпр. јечам и овас.

Препоручују се и риба, посебно оне врсте богате омега 3 масним киселинама нпр. скуша, лосос, као и маслиново уље у салатама.

"Како се ово уклапа и у основне препоруке правилне исхране, придржавање основног правила за разноврсност и уравнотеженост на нашим трпезама, односно свакодневна заступљеност свих основних група намирница (не само напред наведених) и унос довољне количине течности, је препорука која важи увек, па и у данима повећаног аерозагађења", кажу у Заводу за јавно здравље. 

Треба водити рачуна и о припреми хране – поштовати основне хигијенске принципе који се и иначе примењују због могућег присуства различитих микроорганизама, али и резидуа нпр. пестицида, контаминената и др.

И, наравно, не заборавите да оперете руке!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво