Броколи – моћно оружје у борби против шизофреније?

Научници сматрају да би у лечењу шизофреније значајно могао да помогне – броколи. Истраживачи из САД, открили су да оболели од шизофреније, који имају нижи ниво неуротрансмитера глутамата и антиоксиданта глутатиона, тај ниво могу да поврате уз екстрат броколија.

Истраживачи су открили да екстракти из броколија могу да помогну да се достигне хемијска неравнотежа у мозгу људи који пате од шизофреније. У истраживањима су користили органско једињење сулфорафан, добијено из клице броколија. 

Стручњаци верују да би резултати истраживања могли да отворите нове могућности лечења шизофреније у будућности, који се не ослањају на јаке лекове који имају нежељене ефекте, као што су невољни покрети, немир, укоченост, дрхтавица...

У студији истраживача из болнице „Џон Хопкинс“ у Балтимору, учествовале су две групе људи – 91 здрава особа и 81 особа са шизофренијом. Учесници су у просеку имали 22 године, а 58 одсто су били мушкарци.

Истраживачи су користили инструменте за мерење и упоређивање рада пет региона у мозгу између две групе људи.

Открили су да оболели од шизофреније у просеку имају четири процента нижи нивои глутамата у предњем делу цингулте кортекса мозга, који утиче на емоције, пажњу, доношење одлука...

Научници су такође открили да су они који су имали шизофренију имали у просеку три одсто мање глутатиона у истом региону мозга, и осам процената мање у таламусу.

Истраживачи су поставили задатак да пронађу начин за успостављање равнотеже, тако што ће ослободили глутамат када га нема довољно, или га „складиштити" ако га има превише.

Девет здравих особа које су учествовале у истраживању, узимало је две капсуле са 100 микромола сулфорафана у облику екстракта броколија једном дневно, током недељу дана.

Тим научника открио је, да је код њих, после седам дана дошло до повећања просечних нивоа глутатиона за око 30 одсто.

Неопходна даља испитивања дејства сулфорафана из броколија 

Научници кажу да су потребна додатна испитивања како би се сазнало да ли сулфорафан може сигурно смањити психозе или халуцинације код људи са шизофренијом.

Требало би и да се одреде и оптимална доза као и време трајања третмана, уз праћење дугорочних ефеката терапије сулфорафаном.

„Могуће је да будуће студије покажу да је сулфорафан делотворан у спречавању развоја шизофреније односно у спречавању њених симптома“, рекао је Акира Сава, директор Центра за шизофренију у болници „Џон Хопкинс“.

Сулфорафан се налази у разним врстама поврћа и први пут је идентификован као „хемопротективна“ супстанца пре неколико деценија.

Према подацима Светске здравствене организације, од шизофреније болује око 21 милион људи широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво