Загађење и даље високо, у неким крајевима се лакше дише

Ситуација у Србији знатно je повољнија него претходних дана. Међутим, ваздух је и даље веома загађен у београдским општинама Нови Београд и Стари град, као и у Косјерићу и Старчеву код Панчева, подаци су Агенције за заштиту животне средине. То је ознака за највећи, пети степен загађења које мери та агенција.

Миленко Јовановић, начелник Одељења за квалитет ваздуха из Агенције за заштиту животне средине, каже за РТС да је тренутно стање са квалитетом ваздуха у Београду изузетно повољно – осим Старог града и Новог Београда, за разлику од претходних дана када су концентрације суспендованих честица ПМ-10 и ПМ-2,5 микрона биле енормно високе.

Указује да је због промењене метеоролошке ситуације смањена количина суспендованих честица.

Уместо преко 100 и 150 микрограма, на станици на "Мостару" у центру Београда, концентрација је испод 30 микрограма, навео је Јовановић гостујући у Јутарњем програму.

Према његовим речима, у читавој северној Србији је током ноћи дошло до смањења суспендованих честица.

У Руменачкој улици у Новом Саду, где је прошле ноћи било изнад 400 микрограма, јутрос је испод 30. Уверен је да је ова, како каже, епизода завршена и да се улази у период квалитетнијег ваздуха.

Међутим, у другим деловима Србије нема промене, а загађење се и даље бележи у Нишу, Бору, Ваљеву и Косјерићу, навео је Јовановић.

Ситуација у Ваљеву је боља него јуче, али је концентрација честица ПМ-10 и даље висока.

Проблем загађења ваздуха у Србији није новина и реч је о кумулативном проблему, оценио је пулмолог Бранислав Несторовић који, ипак, сматра да је на нивоу локалних самоуправа требало да се реагује.

"Не знам зашто на нивоу града нешто није предузето, на пример ограничен саобраћај аутомобилима. Зашто сви возе? Може да се организује, градски превоз да се појача. Ми сви причамо о загађењу, а онда сви седну у кола и дођу у центар града. То је увек иста прича, људи немају свест да нешто сами учине", рекао је Несторовић.

Препоруке за грађане

Када је ваздух "јако загађен", здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код старих, деце и особа са обољењем срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

Препорука за осетљиве групе је да избегавају напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да те активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

Препорука за остале у популацији је да скрате дужину и интензитет напорних активности и да праве чешће паузе у свим активностима на отвореном.

Обичне, хируршке маске могу само мало да помогну, како би се смањила иритација дисајних птева, али ПМ-10 честице продиру и кроз њих.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2019, 11:33) - Dara [нерегистровани]

Vazduh

Kako je krenulo još malo neću moći izaći napolje, koliko nam je zagađena vazduh, još pogotovo sad kad je krenula grejna sezona u toku. Što mnogo utiče na zagađenje vazduha, ali opet sa druge strane da nam nije toplana ni domovi nam ne bi bili topli. Uticaj na zagađena vazduh takođe ima i saobraćaj... Ja u svom domu imam svež planinski vazduh. Imam ruski prečiščivač vazduha pro100..

(уторак, 29. окт 2019, 13:56) - Zoran [нерегистровани]

Sremska Mitrovica - ekološka katastrofa

U Sremskoj Mitrovici se svakodnevno, više godina unazad pale automobilske gume i sl. otpad bez ikakvih filtera i sl.