Псоријазу има око 125 милиона људи

Данас се широм света обележава Светски дан борбе против псоријазе. То је хронична болест коже коју има око 125 милиона људи широм света, а у нашој земљи око 130.000 особа.

„Најчешће промене су црвене, еритематозне промене са љуспом. Једна од чешћих локализација су промене на лактовима и коленима, али може се појавити било где“, рекао је др Предраг Мајцан, дерматовенеролог у КБЦ „Звездара“.

Када виде псоријазу односно црвене печате по кожи који се перутају, многи помисле на заразну болести или козметички проблем. Ни једно, ни друго није тачно.

„Псоријаза није преносива болест, не преноси се са особе на особу. Реакције које сам ја сусретао су разноразне, од тога када се скинем на базену или плажи људи беже од мене, мајке склањају своју децу, али не окривљујем их, јер не знају да то није преносива болест“, истиче Владимир Кецић, председник Удружења пацијената оболелих од псоријазе „3П“.

Псоријаза не захвата само кожу, на њој је само највидљивија.

„Она захвата и зглобове и нокте, међутим, пошто је то аутоимуна болест, пацијенти који болују од псоријазе у већем броју случајева могу да болују од неке друге болести. Шећерне болести, болести срца, хипертензије“, истакао је др Мајцан.

Било да је лето или зима, изазивачи су увек исти.

„Некада могу бити лекови, ми кажемо бета блокатори, инфекције: упале грла, плућа, мокраћних канала или гинеколошки упални процеси делују као окидач, чак и вирусне инфекције делују као окидач за настанак псоријазе“, напоменуо је др Предраг Мајцан. 

„Псоријазу сам добио са 25 година, конкретно код мене је узрок био стрес, када сам сазнао да ми је отац оболео од карцинома плућа. Преко ноћи сам се осуо и од тада крећу проблеми, што се тиче мене и моје болести“, рекао је Кецић. Псоријаза може да се држи под контролом. Најновије терапије дају охрабрујуће резултате.

„На терет Фонда пацијенти могу да добијају биолошку терапију од ове године и она значи буквално нови живот, нови почетак. Све те промене које су имали сви ти пацијенти, а то су пацијенти са великом површином захваћености псоријазе. Уз терапију, добијете здраву особу, радно способну, која се не разликује од здраве особе“, истакао је Владимир Кецић, председник Удружења пацијената оболелих од псоријазе „3П“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво