Цигарете, кладионице, алкохол и пре краја основне школе

Истраживање у 101 школи у Србији, у којем је учесвовало више од 4.000 ученика, показало је да већина своје здравље оцењује као одлично. Кажу да се доста друже с вршњацима које виде као пријатеље спремне да помогну. Ипак, истраживање је показало и да наши ђаци често посећују кладионице, да је сваки шести гојазан, а сваки десети анкетирани - пуши.

Баш као у песми Рибље чорбе, а и раније, дечаци прву цигарету запале у основној, а девојчице у средњој школи. Сваки четврти анкетирани опио се бар једном, а у претходних 30 дана сваки десети. Трећина ученика била је у коцкарницама и кладоницама. У моди је пушење наргила, које су веома опасне за здравље.

„Наргиле је током живота пробала трећина ученика првог разреда средње школе, а у претходних 30 дана скоро сваки пети ученик“, каже Јелена Гудељ са Института за јавно здравље „Батут“.

„Та судија која је урађена први пут у Србији показала нам је како се понашају деца, а понашају се под притиском и утицајем различитих медија, фирми и сектора који утичу на њихово понашање. Нека од њих су позитивна нека негативна, или је то алкохолна индустрија, или дуванска“, објашњава др Маријан Ивануша, директор Канцеларије СЗО у Србији.

Истраживање је показало и да наша деца нису довољно физички активна, да сваки пети ученик има прекомерну телесну тежину. Наша деца чешће једу слаткише и пију газиране сокове, него што се хране здраво и много времена користе мобилни телефон.

„То су само неки од показатеља који ће нама бити изузетно важан ресурс за даље спровођење свих здавствено васпитних и превентивних активности на побољшању здравља наше младе пошпулације“, наводи проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

„Добро здравље деце и младих јесте један од приоритетних циљева одрживог развоја сваког друштва“, истиче др Верица Јовановић, в.д. директора Института „Батут“.

Истраживање је било анонимно, а средњошколци су одговарали и на питања о репродуктивном здрављу и ризичном понашању.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво