Зубобоља може да се лечи, али и спречи

Зубобоља се најчешће јавља изненада, без упозорења и у најгоре могуће време. На пример, викендом или ноћу. А дете зуб заболи баш када је на екскурзији.

Зубобоља - не можемо да говоримо, једемо, спавамо. Омета нам живот. Лоша вест је да ни деца нису поштеђена.

„Дешава се најчешће због три ствари, као прво због недовољне хигијене, неправилне исхране, као што су шећери у газираним пићима и исхране разно разне брзе хране. Али најчешћи разлог је то што не иду редовно код стоматолога и не перу зубиће. Најчешћи узрок је каријес, који продире кроз зубну глеђ, дентин и долази до зубног живца, сплета крвних судова и нерава који тада реагују на надражај“, објашњава стоматолог др Милан Куљача.

Када нас нешто заболи или када нам лице отекне знак је да смо подбацили. Лекција коју морамо да савладамо од малена јесте одлазак на редовне прегледе код стоматолога. Нарочито пред пут, па и екскурзију.

„Превентивно треба прегледати дете код стоматолога, пре одласка на екскурзију и санирати све што је могуће да направи проблем. Ако се деси на екскурзији, на сву срећу постоје одмаралишта у којима има стоматолога“, напомиње др Куљача.

Уколико у одмаралиштима нема стоматолога, наставници би морали да имају одређена средства против болова и да контролишу децу да редовно перу зубе.

„Неопходно је ванредно прање зуба више од три пута дневно како би се очистио тај кавитет у којем се каријес налази“, додаје стоматолог. 

Ако, ко као за инат, нисте понели ниједну таблету против болова, нутрициониста Ана Тодоровић саветује испирање уста раствором соде бикарбоне или соли у млакој води.

„То је неопходно да би се постигао први антисептички учинак. Након тога, оно што би могло бити од помоћи је бели лук, који се ставља директно на болно место. Затим, нана, која може да се жваће или кесица било ког чаја која се апликује на болно место“, саветује нутриционисткиња.

Стоматолог додаје да у случају отока користимо ледене облоге и наглашава да постоји преко 50 узрочника зубобоље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво