Лекцијама о исхрани и вежбању против гојазности и болести

У деценији за нама, променио се здравствени картон најмлађих. Гојазност, деформитети кичме, проблеми са видом и слухом све су чешће дијагнозе. Пројекат „Здраво растимо“ већ осам година помаже у промени животних навика ђака седмих разреда широм региона.

У прошлој школској години лекције о правилној исхрани и физичкој активности, добили су седмаци из 86 школа, 37 градова и општина, њих око 6.700. 

„'Батутово' истраживање показало је да је типично да седмаци имају негативне трендове – мање доручкују, немају редовних пет оброка дневно и само 36 посто њих једе поврће сваког дана. Оно што је јако битно је да кроз пројекат 'Здраво растимо' деца добијају знање и то повећање знања од 13 одсто је веома битно зато што након пројекта деца завршавају са знањем преко 80 одсто. То значи да смо добили децу која имају главни алат у својим рукама да промене своје животне навике ка здравијем животу“, објаснила је нутриционисткиња Кораљка Новина Бркић.

Ученици су учили и о значају физичке активности.

Председник Савеза за школски спорт Србије, Жељко Танасковић каже да се труде да млади схвате да вежбање треба да буде део њихове свакодневице.

„Јасно је да физичка активност може да замени многе лекове, али да ниједан лек не може да замени физичку активност. Битно је да се сваке године све више и више деце укључује у наше пројекте и програме. Пројекат 'Здраво растимо' је битан јер здрава особа не значи само одсуство болести него ако се бави физичком активношћу онда се она осећа срећном и задовољном“, истакао је Танасковић.   

Према речима бившег професионалног одбојкаша, бављење спортом је превентива против многих негативних ствари у животу.

„Уколико неко одлучи да се бави активно спортом у смислу такмичарског дела, то ће му помоћи и да оствари и неку материјалну сигурност и спортску каријеру, али исто тако и остали морају да свакодневна активност побољшава њихов начин живота и оно што је најбитније да здрава особа има и здраве резоне. Због тога сви треба да радимо на томе јер ћемо комплетно друштво добити као резултат ове приче“, рекао је Танасковић. 

Ове године о правилној исхрани и физичкој активности у оквиру програма „Здраво растимо“, учиће око 22.000 ђака из 93 школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво