Од последица загађења ваздуха умрло је 400.000 људи у Европи

Због лошег квалитета ваздуха у Европи је забележено око 400.000 превремених смртних случајева забележено је у Европи улошег квалитета ваздуха током 2016. године, објавила је Европска агенција за околину (ЕЕА), пренео је Ројтерс.

У извештају се наводи да је скоро сваки Европљанин који живи у граду изложен нивоу загађења које премашује ниво штетан за здравље.

„Загађење ваздуха тренутно је најважнији ризик из околине по људско здравље“, наглашава се у извештају.

Стручњак ЕЕА за квалитет ваздуха Алберто Гонзалес Ортиз рекао је да ниво опасних честица у европским градовима опада, али недовољно брзо.

„Још нисмо достигли стандарде ЕУ и далеко смо од тога да достигнемо стандарде Светске здравствене организације“, рекао је Ортиз.

Према закону ЕУ, чланице су обавезне да процене степен присуства штетних честица у ваздуху, нарочито у урбаним подручјима, и да предузму мере ако нису испоштована одређена ограничења.

ЕУ је увела оштрије рестрикције у вези са штетним честицама пошто је највиши суд европског блока у јуну пресудио да градови треба да предузму мере уколико су ограничења премашена на само једној локацији, уместо да се у обзир узима просечна вредност у неком региону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво