Реума није само једна болест

Реуматске болести погађају само старије, угрожени су само зглобови, реума је једна болест? У месецу када се обележава Светски дан борбе против артритиса, откривамо да ли су ово истине или заблуде.

Једна од највећих заблуда у вези са реумом јесте да је то само једна болест. Реума је појам који означава велики број различитих обољења.

„Наш човек реумом назива сваку врсту болова у зглобовима, мишићима и костима, али мало ко зна да има десетине различитих реуматских болести“, наглашава доцент др Предраг Остојић, реуматолог на Институту за реуматологију.

„Постоји око 170 различитих реуматских болести, да кажем неколико група од којих су дегенеративне најчешће и јављају се у свакој животној доби, али најчешће код старијих“, напомиње примаријус др Мирјана Лапчевић, председница Удружења оболелих од реуматских болести Србије.

И то је друга заблуда. Многи мисле да реума заобилази најмлађе.

„Око 70.000 грађана Србије, од чега и 2.000 деце, болује од запаљенских реуматских болести. То су аутоимуне болести које су доживотне, које су врло непредвидивог тока, озбиљне и уколико се рано не препознају и не лече, могу да скрате живот и до 20 година“, наглашава др Лапчевић.

Када говоримо о реуми, прво помислимо на реуматоидни артритис. То је доживотна, системска болест, која поред зглобова, може да захвати и друге органе. Многи то не знају.

„На реуму треба помислити уколико болесник има болове, пре свега у ситним зглобовима шака и стопала, ручним и скочним зглобовима. Уколико су ти болови најизраженији ноћу и пред зору, значи још док болесник лежи у кревету, а болови га пробуде из сна, а када устане, осећа укоченост. Промене врло често уочавамо и на плућима. Могу да се јаве промене и на срцу. Такође је карактеристично да пацијенти могу да имају одређене неуролошке поремећаје“, додаје доктор Остојић.

Управо ови симптоми помажу да се болест што раније открије.

„Дијагноза се поставља на основу анамнезе, односно података које добијемо о врсти тегоба које пацијенти имају. Затим, на основу прегледа, рендгенграфских снимака и на основу присуства одређених антитела у крви“, објашњава доцент др Предраг Остојић, реуматолог на Институту за реуматологију.

Када се постави дијагноза, саветују се и неке промене животних навика.

„Ако се не вежба, с временом долази до укочења тих зглобова, који су упаљени. Дакле, физичка активност помаже да се не развије инвалидитет, да се људи осећају добро током вежбања. Затим и психички врло значи јер је вежбање добар лек против напетости“, наводи примаријус др Мирјана Лапчевић, председница Удружења оболелих од реуматских болести Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво