Дијагностика и лекови неопходни да би се искоренио хепатитис

Светска здравствена организација одредила је 2030. као последњу годину за искорењивање хепатитиса Ц и Б. Од вируса хепатитиса Ц оболело је око 350 милиона људи, а око 290 милиона не зна да га има. Ипак, мање је оболелих, захваљујући превенцији и скрининзима. Лекари кажу да је код нас број оболелих минимално опао, јер недостају дијагностика и лекови.

Хепатитис је хронично запаљење јетре настало услед вируса. Од пет потпуно различитих вируса који су узрочници, хепатитис Ц и Б су једина два која могу прећи у хронични облик проузрокујући болест са последицама.

„Хепатитис Ц је болест која се преноси путем крви, значи злоупотребом наркотика, незаштићеним сексуалним контактима, различитим стоматолошким, хируршким интервенцијама, рецимо путем дијализе, путем трансфузије крви и крвних деривата, а ту су и друге, могу да кажем, инфективне процедуре какве су тетоважа, пирсинг“, објашњава доцент Ивана Милошевић, заменица директора Инфективне клинике КЦС.

Открива се случајно рутинским давањем биохемијске анализе. Симптоми су неспецифични.

Бивша медицинска сестра Станка Ковачевић из Пожаревца, која је на послу добила хепатитис, лечи се 16 година.

„Умор, стални умор онда губитак на тежини. Прегледао ме рендгенолог и упутио на инфективну клинику. Добро се осећам“, прича Станка.

Постоје проблеми да би се болест открила и лечила.

„Највећи проблем у лечењу у Србији хепатитиса Ц је недостатак тестова из којег разлога ми не можемо да утврдимо број новооткривених и отежан приступ новим терапијским опцијама за највећи број наших пацијената. Такође, недостатак неинвазивних дијагностичких процедура као што је фиброскен“, указала је проф. др Јасмина Симоновић Бабић, хепатолог Клинике за инфективне и тропске болести КЦС.

Хепатитис Ц је тешка прогресивна болест која у око 30 одсто инфицираних доводи до цирозе јетре, са могућностима настанка канцера јетре. Ипак, хепатитис Ц је излечив ако је под конторлом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво