Амброзија је букнула, опрез и терапија

Алергични сте на коренске биљке, у које се убраја и амброзија, која је како показују последњи подаци Агенције за заштиту животне средине – букнула!

У Београду постоје два мерна места на којима се региструје концентрација полена у ваздуху. Једно од њих је на крову Агенције за заштиту животне средине, а друго на Новом Београду.

„Идеална температура за развој критичних концентрација амброзије у ваздуху је око 20 степени Целзијуса. Хиперсензибилне особе имају здравствених проблема који се јављају као последица повећане концентрације полена амброзије“, истакла је Мирјана Митровић из Агенција за заштиту животне средине.

Концентрација амброзије у ваздуху зависи од температуре и од количине падавина.

„У периоду падавина јаке кише сперу све нечистоће из ваздуха , па и природни загађивач као што је полен. Уређај за мерење полена покрива просторно територију Београда у радијусу од 50 километара, а већа количина амброзије је око река“, рекла је Мирјана Митровић.

У периоду од првог фебруара до првог новембра у Београду се, по Европској асоцијацији, мере концентрације 24 алергене врсте полена, које су дефинисане за подручје наше територије.

„Ту су леска, јова, и сви полени дрвећа, као и полени коприве, боквице,пелина и они још више погоршавају клиничку слику пацијената“, напоменула је Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине

Препоручује се редовно узимање преписане терапије за алергију, како би се здравствене тегобе ублажиле.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво