Током врелих дана, преко потребно је адекватно одмарање

У данима када се температура ваздуха најчешће задржава изнад 35. подељка на Целзијусовој скали, више од свега нам је неопходан одмор. Неки људи не могу да замисле одмор без најмање две недеље одсуства са посла, другима више пријају чешћи продужени викенди, а има и оних који не желе готово никада да направе предах.

Код људи који су лишени одмора повећава се ризик од срчаних тегоба, депресије и слабљења имунитета.

„Колико год да волимо свој посао, долазимо у ситуацију да смо негде дошли до засићења. Продужени викенди су можда, логично, бољи, један дан се уз викенд узме и лакше се човек врати на посао. Кад оде мало дуже, две-три недеље, теже се враћа јер се одвикао од рада, а онај ко се ужели рада поново треба да уђе у један систем рада и напрезања, тако да је одмор у сваком случају неопходан“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, др Иван Михаљев, неуролог и неурофизиолог.

Михаљев додаје да на умор могу да укажу главобоље и мигрене, коју има 12 до 15 одсто људи. Иза мигрена углавном стоји недостатак серотонина, „хормона среће“. Када су у питању хроничне мигрене, препоручују се лекови. Постоје и одређене намирнице које могу да помогну.

„То је рецимо јагњеће месо, оно је пуно триптофана, у пилетини га је нешто мање, онда риба, па рецимо кромпир, грашак, патлиџан, папричице... То је све препуно триптофана а самим тим и серотонина и то треба уносити што више“, саветује доктор.

Када је реч о уносу течности, током топлијих дана, др Михаљев наводи да је могуће да се претера и са водом, што може изазвати неке последице.

„Бубрези не могу да избаце прекомерну течност коју унесемо, преко 2,5 до три литра, то је већ претерано. Било је случајева, па и смртних, да су професионални спортисти или људи који тренирају у теретанама, да су узимали прекомерну количину течности и да је дошло до едема мозга, јер та течност која не може да се избаци, бубрег не може да је сву претвори у мокраћу, она лута, улази у ћелије, оне бубре, стварају се едеми и онда је посебно опасно за ћелије у мозгу кад дође до едема мозга и долази до повишеног притиска“, објаснио је доктор. 

Говорећи о напицима, др Михаљев каже да, осим кафе, проблем у виду дрхтавица, главобоља па и анксиозности може да настане и услед претераног конзумирања напитака са кофеином, газираних сокова, чајева.

Топлотни удар није исто што и сунчаница 

Када је веома топло, потребно је знати како да се исправно односимо према свом организму, који неретко шаље сигнале да нешто није у реду.

„Ако човек има баш преку потребу да изађе по сунцу у један сат, гологлав, могуће је да ће доћи до сунчанице. Иначе, није исто имати сунчаницу и топлотни удар. Топлотни удар можете добити у затвореном простору. Имали смо такве случајеве када дођу људи из градског превоза, из прегрејаног возила. Имали смо и људе из пекаре, дакле оне који долазе са места где је заиста огромна температура, мада немамо сви исти метаболизам и терморегулацију, па неће сви исто одреаговати“, навео је др Михаљев.

Доктор објашњава да је сунчаница последица директног излагања сунцу и да се у том случају треба адекватно заштитити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво